415 radnika na prinudnom odmoru
0

Goraždanska firma "Ginex" obustavlja proizvodnju

FENA
Nadzorni odbor i menadžment goraždanske firme "Ginex" danas je donio odluku o obustavi proizvodnje u ovom privrednom subjektu.

Rezultat je to Odluke Predsjedništva BiH o zabrani izvoza naoružanja i vojne opreme.

Po riječima direktor "Ginexa" Jusufa Hubjera, na ovaj način obistinila su se strahovanja da će Odluka Predsjedništva BiH ugroziti i poslovanje ove, najuspješnije firme u namjenskoj industriji.

"Od ponedjeljka 415 radnika Ginexa je na prinudnom godišnjem odmoru, a višemilionski poslovni ugovori su na čekanju. Sudeći po dosadašnjem reagovanju državnog rukovodstva to će potrajati, a naglašavam da prekid rada i sedam dana znači potpuno zatvaranje Ginexa“, kazao je Hubjer dodajući da se kupci već okreću drugim dobavljačima.

Odluka o obustavi proizvodnje u ovom privrednom subjektu donijeta je iz sigurnosnih razloga zbog povećanja količine gotovih proizvoda u krugu fabrike.

"Ova odluka Predsjedništva nije samo udar na Ginex već i ostale privredne subjekte na lokaciji nekadašnje Pobjede za koje mi proizvodimo eksploziv tako da ni oni ne mogu poslovati. I ovo što je proizvedeno moramo posebno uskladištiti i čuvati“, kazao je predsjednik Nadzornog odbora Ginexa Rifet Bečić naglasivši da će se poduzeti sve da bi se spasili višemilionski poslovni ugovori koje je Ginex osigurao do kraja godine.

"Insistirat ćemo da se Odluka Predsjedništva što prije ukine jer ako se ovo oduži bojim se da će Ginex izgubiti kupce koji ne čekaju kao ni konkurencija, a naša najveća je u susjednoj Srbiji koja je i naš najveći kupac“, istakao je Bečić dodajući da je neshvatljivo da ni kriva ni dužna ispašta ova firma koja izvozi više od 85 posto svojih proizvoda u skladu s NATO i standardima Evropske unije.

"Mi se nadamo da će Predsjedništvo pod hitno poništiti svoju neshvatljivu Odluku, a ako postoje firme koje su kršile embargo neka se sankcionišu", istakao je predsjednik Nadzornog odbora "Ginexa".

Odluku menadžmenta Ginexa o obustavi proizvodnje te nastojanjima da se problem riješi podržao je i Sindikat metalaca BPK-a.