Rekordan iznos
0

Google ostvario prihod od 50 milijardi dolara

Klix.ba
Kompanija Google je, unatoč velikoj potrošnji novca na razvoj pametnih telefona i tableta, prošle godine ostvarila rekordan prihod.

"Posljednji kvartal prošle godine je bio nevjerovatno uspješan. Uspjeli smo, prvi put u našoj historiji, ostvariti ukupan prihod od preko 50 milijardi dolara", kazao je Larry Page, suosnivač i izvršni direktor Googlea.

Četvrti kvartal je završen sa 36 posto većim prihodom nego za isti period 2011. godine. Vrijednost dionica Googlea se povećala za pet posto i sada iznosi 738,20 dolara.

Analitičari tržišta procjenjuju da Google uzima 41 posto od ukupne zarade digitalnog reklamiranja u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Sky News.

Aplikacija za mape, koju je Google razvio za Appleove uređaje koji koriste operativni sistem iOS, se pokazala kao pravi hit, a programi za slanje emailova i online pretrage su također veoma popularni na ovoj platformi.

"Posljednjih godina najviše ulažemo u razne vrste uređaja i softver koji ti uređaji koriste. Danas živimo u takvom svijetu u kojem se ljudi bez svojih telefona osjećaju kao da su goli", dodao je Page.