To se zove otpremnina
0

Google odlazećem direktoru daje 100 miliona dolara

Sarajevo-x.com
Eric Schmidt (Foto: AP)
Eric Schmidt (Foto: AP)
Google je svom izvršnom direktoru Ericu Schmidtu odlučio dati 100 miliona dolara nagrade nakon što je on objavio da svoju funkciju predaje u ruke suosnivača kompanije Larryja Pagea.

Nagrada, koja će uključivati i dionice firme, prva je takva za Schmidta, otkad se pridružio Googleu 2001. godine. Na opće iznenađenje, Google je prošle sedmice objavio kako će Schmidt u aprilu sjesti u fotelju predsjednika kompanije, te da će njegovu funkciju preuzeti Larry Page.

Dok Google dominira kao pretraživač interneta, kompanija se suočava sa izazovom socijalnog umrežavanja, odnosno s takmičenjem s firmama poput Facebooka i Twittera, koji "kradu" promet na internetu, ali i talentovane inžinjere. Schmidt je, međutim, u intervjuu za Reuters izjavio kako njegov potez nije bio reakcija na konkurente, već je došao zbog nastojanja da se ubrza donošenje odluka u Googleu.

Iz ove kompanije su još istakli kako je Schmidt u decembru izradio plan za prodaju nekih od svojih dionica u firmi.

"Dogovorili smo da omogućimo Ericu da proda dio svojih dionica Googlea u sklopu svoje dugoročne strategije za određenu diverzifikaciju imovine i likvidnost firme", naveli su iz kompanije.

Na dan 31. decembra, Schmidt je imao oko 9,2 milijardi dolara u dionicama i kontrolirao je 9,6 posto glasova u firmi. On planira prodati oko 534.000 dionica, što znači da će zadržati 8,7 milijardi dolara u dionicama, odnosno 9,1 posto kontrole glasova u firmi, javlja TV mreža Fox.