biznis
0

Google dobio dozvolu za kupovinu Motorole

SRNA
Google je saopštio danas da su mu kineski regulatori odobrili kupovinu kompanije Motorola mobility za 12,5 milijardi dolara, čime je otvoren put sklapanju posla sljedeće sedmice.

Američki i evropski regulatori odobrili su kupovinu u februaru.

   Uslov koji je postavilo kinesko Ministarstvo trgovine je da Googleov softver Android, koji se koristi na uređajima poput pametnih telefona i tablet računara, bude besplatan i otvoren još najmanje pet godina.

   "Postigli smo dogovor i naš stav je isti. Nadamo se da ćemo zaključiti posao i kupiti Motorolu", izjavio je portparol Googlea za AFP.

   Google će kupovinom Motorole steći 17.000 tehničkih patenata i time ojačati svoju poziciju u borbi za dominaciju na tržištu mobilnih telefona u tableta.

   Apple i južnokorejski Samsung, čiji uređaji koriste softver Android, trenutno su uključeni u duge i skupe sudske procese na nekoliko kontinenata u vezi sa pravima na tehnološke patente.

   Direktor Googlea Larry Page objavio je ranije da će kupovina Motorole omogućiti internetskom gigantu da bolje zaštiti Android od prijetnji iz Microsofta, Applea i ostalih kompanija.