Agresivnije u nove radne pobjede
0

Google će 2011. zaposliti više od 6.200 radnika

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Kompanija Google Inc. planira u toku ove godine angažovati 6.200 novih uposlenika. Bit će to najveće širenje najprofitabilnije internetske kompanije.

Najava proširenja radne snage uslijedila je nakon što je američki predsjednik Barack Obama u utorak govorio o potrebi većeg zapošljavanja, piše AP.

Izvršni direktor Googlea Eric Schmidt bio je jedan od biznismena koji su se u decembru susreli s Obamom i razgovarali o načinima unapređenja ekonomije.

I prošle godine Google je povećao broj radnika. Stav kompanije je da treba agresivnije krenuti u proces angažovanja najboljih inžinjera informatike i najubjedljivijih prodavača njihovih proizvoda i usluga, a sve to kako bi zadržali vodeću poziciju u oblasti pretraživanja interneta i reklama. Također će nastojati da se prošire i na druge oblasti.

U toku 2007. zaposlili su novih 6.131 radnika, a prošle godine skoro 4.600. Godinu 2010. završili su sa ukupno 24.400 zaposlenih.

U vrijeme kad Google najavljuje širenje, Yahoo Inc. je objavio da će otpustiti 100 do 150 radnika, odnosno jedan posto.

Analitičari ocjenjuju da bi prihodi Googlea ove godine trebali porasti za 22 posto.

Nije objavljeno koliko će novih radnih mjesta biti otvoreno u Sjedinjenim Američkim Državama, a koliko u drugim dijelovima svijeta. Jedino što je Schmidt objavio je da će u Evropi biti zaposleno više od 1.000 ljudi.

Google ima više od 60 ureda u 30 zemalja.