biznis
0

Goldman Sachs vlasnik 70 posto oglasa za prostituciju

FENA
Finansijski div Goldman Sachs uhvaćen je "in flagranti", nakon što je kolumnist New York Timesa otkrio kako ta kompanija ima 16 posto dionica u najvećem internet forumu za trgovanje seksualnim usluga i maloljetničku prostituciju.

Internetska stranica Backpage.com, piše Nicolas D. Kristof, najveći je forum za seks trgovinu i trgovanje maloljetnicama u Sjedinjenim Državama. Taj emporij za žene i djevojčice, koje su najčešće prisiljene na prostituciju, u vlasništvu je privatne kompanije Village Voice Media, a ko su konačni vlasnici, dosad se nije zapravo znalo.

Kristof je riješio misterij, jer u vlasničkoj strukturi Backpage.com, nalazi se i ugledna finansijska kompanija Goldman Sachs sa čak 16 posto udjela. Kad je počeo s propitkivanjem u vezi toga prošle sedmice, Kristof je naišao na smrtno ozbiljnu i uspaničenu reakciju u Goldman Sachsu, nakon čega su u toj međunarodnoj uglednoj kompaniji frenetično započeli proces prodaje dionica koje imaju u Backpage.com.

Prošlog petka nazvali su New York Times kako bi ih izvijestili da su uspjeli potpisati dogovor o prodaji svojeg udjela dionica.

"Kompanija nije imala utjecaja u kreiranju sadržaja tih stranica", istaknula je Andrea Raphael, glasnogovornica Goldman Sachsa. Backpage.com čini se igra veliku ulogu u maloljetničkoj prostituciji te prisiljavanju žena svih dobi na to.

U jednom slučaju u New Yorku, tužioci su istaknuli kako je jedna 15-godišnja djevojčica drogirana, vezana, silovana te na kraju i prodavana nepoznatim osobama putem tih stranica. Backpage ima oko 70 posto tržišta prostitucijskih oglasa u SAD-u, podaci su trgovinske organizacije AIM Group.

Goldman Sachs uložio je u Backpage.com još 2000. godine, prije nego li su postali dio Village Voice Media u 2006. godini. Direktor Goldman Sachsa Scott L. Lebovitz sjedio je u odboru Village Voice Media mnogo godina, a u Goldmanu tvrde kako je iz odbora otišao 2010. godine.

"Budimo posve jasni: to je vrlo mala investicija ogromne kompanije i nemam razloga pomisliti kako je vrh managementa u Goldman Sachsu znao za njihovu povezanost sa seks trgovinom", istaknuo je Kristof.