biznis
0

Godišnja primanja Marchionnea porasla za 41 posto

FENA
Sergio Marchionne (Foto: AP)
Sergio Marchionne (Foto: AP)
Godišnja primanja izvršnog direktora "Fiata" Sergia Marchionnea povećana su za 41 posto u 2009., kada su dostigla 4,8 miliona eura (6,5 miliona dolara), navela je gigantska italijanska autokompanija u izvještaju o poslovanju.

Marchionneova osnovna plata od 3,05 miliona eura uvećana je bonusima od 1,35 miliona eura i ostalim nadoknadama od 387.000 eura, navodi se u "Fiatovom" godišnjem izvještaju koji je prenijela njujorška agencija Bloomberg.

Marchionne (57), čiji ugovor sa "Fiatom" ističe u 2012. godini, zaradio je 2008. godine ukupno 3,4 miliona eura. On se istovremeno nalazi i na čelu američke "Chrysler group", od kada je "Fiat" preuzeo 20 posto akcija američkog autogiganta iz Detroita, koji je u junu prošle godine izbjegao bankrot.

Američko ministarstvo finansija, koje je dalo kredit za spašavanje "Chryslera" od bankrota, odobrilo je u decembru prošle godine nadoknadu za Marchionnea od 600.000 dolara u akcijama.

Te dionice ne mogu da se prodaju za tri naredne godine, do kada treba da budu vraćene pozajmice američkom budžetu. U odnosu na Marchionnea, direktor "Volkswagena" Martin Viterkorn, na primer, nagrađen je 2008. godine sa 6,1 miliona eura, na ime plate ili bonusa, a direktor "Daimlera" Dieter Zetsche te godine dobio je ukupno dva miliona eura, prema podacima agencije Bloomberg.

Predsjednik odbora direktora "Fiata" Luca Cordero di Montecemolo prošle godine dobio je ukupno 5,2 miliona eura, u poređenju sa 3,4 miliona eura u 2008.

Potpredsjednik "Fiata" John Elkan, koji je dobio 631.000 eura u 2009, prethodne godine imao je primanja od 612.800 eura. "Fiat" predviđa da će ove godine uspjeti da obezbijedi takozvani trgovački profit od oko 1,2 milijarde eura, nakon što je italijanska vlada najavila da možda neće produžavati subvencije za nabavku novih kola, koje su prethodne godine u periodu krize podstakle prodaju.

Marchionne predviđa da će "Chrysler" zabilježiti profit u 2011. godini.