biznis
0

Godina 2010. rekordna za rusku "Sberbanku"

FENA
Ruska "Sberbanka", najveća banka u Rusiji i istočnoj Evropi, saopćila je da je u 2010. ostvarila netoprofit od 183,6 milijardi rubalja (6,17 milijardi dolara), po ruskom standardu obračuna, što je pet puta više nego 2009. godine.

Povećanju netoprofita su doprinijela znatno manja izdvajanja za pokrivanje mogućih loših zajmova, s obzirom na jačanje ruske ekonomije, objavljeno je na siteu Finmarket.ru, javlja Tanjug.

Profit je povećan u odnosu na 21,7 milijardi rubalja u krizom pogođenoj 2009. i veći je od prognoziranih 160 milijardi rubalja, ukazano je u saopćenju "Sberbanke", koja je pod kontrolom države.

"Sberbanka" očekuje da će njen profit u 2011. porasti na oko 200 milijardi rubalja.

Obaviješteni izvori su ovih dana saopćili da će "Sberbanka" kupiti većinski udio u velikoj ruskoj investicionoj kompaniji "Troika dialog" u nastojanju da proširi svoje poslove u oblasti investicionog bankarstva.

"Sberbanka" već odavno nastoji da diversifikuje svoje poslovanje i proširi ga van tradicionalnog kreditiranja. Glavni akcionar "Troike dialog" je južnoafrička "Standard bank", koja posjeduje 36,4 posto udjela.