General Motors
0

GM se rješava više stotina menadžera

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Novi General Motors Co., proizvođač automobila u većinskom vlasništvu američke vlade koji je u petak dovršio stečaj s preustrojem, tri sedmice ranije od očekivanja, riješit će se stotina menadžera iz upravne strukture kako bi ubrzao donošenje odluka, najavio je njegov generalni direktor Fritz Henderson.

"Posljednih 100 dana pokazalo nam je da se tvrtka, koja nija znala za brze odluke, može stvarno vrlo brzo kretati", naveo je Henderson u blogu nedugo nakon predstavljanja novog GM-a.

Stečaj s preustrojem tvrtke dovršen je za 39 dana, tri dana prije puno manjeg Chryslera i tri sedmice ranije nego što su očekivali u GM-u, kazao je Henderson.

Autoproizvođač će umjesto dosadašnjih osam zadržati četiri domaća branda, imat će oko 11 milijardi dolara duga prema vladi i vodit će ga znatno manji broj menadžera, kazao je Henderson u petak. Međunarodni ogranak GM-a, koji uglavnom čine kooperacije, bit će vođen iz uprave u Šangaju.

Ponovno rađanje GM-a, najvećeg svjetskog proizvođača automobila prije sadašnje krize, pobjeda je za administraciju predsjednika Baracka Obame i Stevena Rattnera, glavnog savjetnika za automobilsku industriju u ministarstvu finansija, jer je nova tvrtka preustrojena brže no što je vlada očekivala. GM je podnio zahtjev za zaštićenim stečajem 1. juna.

Broj stalno zaposlenih bit će smanjen za 20 posto, a broj menadžera za 35 posto, kako bi se ispunio Hendersonov cilj smanjivanja broja upravljačkih slojeva radi ubrzanja donošenja odluka.

Broj pogona GM-a u SAD-u smanjit će se na 34 do kraja 2010. godine, sa 47 u 2008. godini. Do kraja ove godine ukupan broj zaposlenih u SAD-u smanjit će se na 64.000, što će biti 30 posto manje nego 31. prosinca 2008.

Te i druge mjere trebaju pomoći da se GM vrati profitabilnom poslovanju, posljednji puta ostvarenom 2004. godine, otkada je tvrtka zabilježila 88 milijardi dolara gubitaka, prenijela je Hina.