biznis
0

Globalni ekonomski izazovi glavna tema samita Rusija-EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Globalni ekonomski izazovi, među kojima su energetska sigurnost, nestabilnost svjetskog finansijskog tržišta i nestašica hrane, bit će među središnjim temama rasprave na dvodnevnom samitu Rusija-Evropska unija koji je u petak počeo u sibirskom gradu Hanti-Mansijsku, prenosi agencija Itar-Tass.

"Prvi put u historiji održavanja samita Rusije i Evropske unije problemi saradnje bit će razmatrani kroz prizmu zajedničkih interesa u uvjetima globalizacije i kriza u svijetu, što će rezultirati zajedničkim idejama o načinu prevazilaženja sve oštrijih ekonomskih problema, kao što su deficit i poskupljenje hrane, rast cijena energenata, problemi klimatskih promjena", izjavio je pomoćnik ruskog predsjednika Sergej Prihodko.

Kad je u pitanju kriza na svjetskom tržištu hrane, sa samita će se poslati snažan signal svjetskom tržištu, koji će spriječiti paniku i daljnji rast cijena, rekao je on, dodavši da će učesnici pokazati odlučnost da utiču na međunarodnom nivou i u svojim zemljama na osnovne faktore koji su izazvali skok cijena.

Povodom globalne energetske sigurnosti Rusija će se na samitu u Hanti-Mansijsku usporotiviti suvišnoj politizaciji energetske saradnje i naglasiti značaj izbalansiranih interesa potrošača i proizvođača energetskih sirovina, u pripremi i realizaciji konkretnih projekata, naglašava se u izvještaju agencije Itar-Tass.

Povodom globalnih ekoloških problema strane će potvrditi privrženost "Akcijskom planu sa Balija" usmjerenom na međunarodnu saradnju u borbi protiv klimatskih promjena nakon 2012. godine.

Prihodko je istaknuo da će se naglasiti principijelan stav Rusije da su globalne klimatske promjene zajednički problem koji se ne može riješiti bez učešća najvećih zagađivača iz razvijenih i iz zemalja sa ekonomijama u ekspanziji.

Da sibirski gradić Hanti-Mansijsk, centar oblasti Jugra, nije slučajno odabran za održavanje samita Rusija-EU, govori činjenica da ga još zovu i "naftnom prijestonicom Rusije" i njenim "energetskim centrom" pa čak i "sibirskim Klondajkom".

U Jugri se proizvodi 7,5 posto svjetske i 57 posto ruske nafte, a prošle godine proizvedeno je 280 miliona tona ovog energenta.

Energetika će nesumnjivo biti jedna od ključnih tema na samitu, što je potpuno razumljivo imajući u vidu da upravo ovaj sektor u velikoj mjeri određuje odnose Rusije i EU-a.

Evropske energetske kompanije, naime, nastoje da učestvuju u ruskoj eksploataciji nafte zahtijevajući pritom garancije i transparentnost u poslovanju. Ruske vlasti, međutim, nisu baš spremne dijeliti kontrolu nad naftnim nalazištima, ali istovremeno se zalažu za ekspanziju "Gazproma" na evropsko tržište.

Evropski šef diplomatije Javier Solana je uoči samita Rusija-EU izjavio kako Unija smatra da pitanje energetske saradnje s Rusijom mora biti uključeno u novi sporazum o partnerstvu.

"Evropska unija je zainteresirana za uspostavljanje energetskog partnerstva s Rusijom na principima transparentnosti, poštene konkurencije, uzajamnosti i bez diskriminacije", rekao je Solana.