biznis
0

Ginex pokreće nove linije za proizvodnju inicijalnih kapsli

FENA
Goraždanska firma „Ginex“ u narednih mjesec dana u proizvodnju će pustiti dvije tehnološke linije za proizvodnju inicijalnih kapisli mokrom smješom.

Kako je Feni pojasnio direktor te firme Jusuf Hubjer, riječ je o investiciji vrijednoj oko pet miliona konvertibilnih maraka.

"Puštanjem u rad dvije linije za proizvodnju inicijalnih kapisli mokrom smješom u novizgrađenom objektu, Ginex će okončati proces proizvodnje sa suhom smješom. To će između ostalog značiti i značajniju sigurnost za uposlene, ali i veću produktivnost, pa čak i do 36 posto u odnosu na proces sa suhom smješom“, pojasnio je Hubjer.

Prema njegovim riječima, prošla ali i tekuća godina u Ginex-u su godine investicija.

"U prošloj godini postigli smo izuzetan uspjeh u poslovanju. Naime, ovo preduzeće koje trenutno zapošljava 405 radnika tokom prošle godine ostvarilo je prihod u iznosu većem od 13 miliona KM, što je za 11 posto više od planiranog, a čak 20 posto više u odnosu na 2009. godinu“, naglasio je Hubjer.

On je dodao da je tokom prošle godine "Ginex" zaposlio 56 radnika te da broj uposlenih planira povećati i u ovoj godini.

"Ova firma namjenske industrije orijentirana je na izvoz u više od 30 zemalja svijeta, a moram istaći da nam je podršku za nove investicije tokom prošle godine pružila i Vlada FBiH odnosno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije koje je ovom preduzeću odobrilo dva granta u iznosu od po 300.000 KM, što nam mnogo znači“, kazao je direktor firme „Ginex“ Goražde.