Ranka Mišić
0

"Generalni štrajk može biti izbjegnut pregovorima"

SRNA
Ranka Mišić (Foto: Press)
Ranka Mišić (Foto: Press)
Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske (RS) Ranka Mišić pozvala je poslodavce i Vladu Srpske da se dogovore, jer, kako kaže, generalni štrajk upozorenja može biti izbjegnut samo ako budu nastavljeni pregovori o sindikalnim zahtjevima.

Mišićeva tvrdi da je Savez sindikata pokazao veliku fleksibilnost i spremnost za razgovore i pregovore, ali da za to mora imati najmanje dva, odnosno tri sagovornika.

Ona je za sutrašnje izdanje "Nezavisnih novina" objasnila da je povod za najavu generalnog štrajka ozbiljan paket problema koje je Sindikat stavio na sto i koji mora biti rješen, u suprotnom, kako je rekla, nema pomoći.

"Granski sindikati drže sjednice i početkom marta će biti konačna odluka generalnog vijeća. Javnost će tada biti upoznata kada počinje štrajk, kako će se on provoditi... Ne želimo da do štrajka dođe, jer je to najteža pozicija za nas i to iziskuje veliki rad i mnogo prepreka, a kada organizujete štrajk, vi opet morate sjesti i pregovarati", naglasila je ona. 

Predsjednik Saveza sindikata RS dodala je da su zahtjevi Sindikata formulisani u osam tačaka i to je osam krupnih problema, a tek na četvrtom mjestu je Opšti kolektivni ugovor, koji zajedno sa Zakonom o radu predstavlja ustav radnika. 

"Ključni problemi su nepoštivanje donesenih zakona, vrlo komotno funkcionisanje nekih preduzeća koja nisu isplatila doprinose, plate, poreze, a kotiraju vrlo visoko u poslovnoj zajednici. Svako treba da podnese svoj dio tereta... Više nemamo na čemu da popustimo, imamo minimum radničkih prava koja su definisana u zakonu i u Kolektivnom ugovoru, i to je najmanje što se moglo", smatra Mišićeva. 

Komentarišući izbor Ismeta Bajramovića za novog predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH, Mišićeva je rekla da će saradnja biti nastavljena i produbljena između granskih sindikata i dva saveza kroz konfederaciju, a sve u cilju, kako kaže, da Savjet ministara bude pod budnim okom sindikata u BiH. 
"Saradnja će funkcionisati i dolaskom kolege Bajramovića, možda ćemo biti i jači u smislu saradnje i razmjene informacija. Mi takve odnose imamo i sa sindikatima iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i drugima. Mislim da dolazak Bajramovića predstavlja osvježenje, ali i šansu da sindikat bude još aktivniji i prepoznatljiviji. Svi zajedno imamo puno problema i treba da ih zajedno rješavamo", zaključila je Mišićeva.