biznis
0

"General Motors" prijavio godišnji gubitak od 37,8 milijardi dolara - rekord svih vremena

FENA
Korporacija General Motors u utorak je javila o gubitku od 38,7 milijardi dolara u 2007. godini, u najvećem godišnjem gubitku u historiji američkih automobilskih kompanija i dala je ponudu američkim radnicima na sat u nadi da će neki od njih ponuditi pomoć uz manje plaće.

Izvještaj o zaradi i ponuda za radna mjesta došli su u vrijeme dok se GM bori da oživi svoje sjevernoameričke poslovne aktivnosti a ekonomija slabi, javio je AP.

Predsjedavajući i izvršni direktor GM-a Rick Wagoner izjavio je, međutim, da je kompanija ostvarila značajan napredak u 2007., smanjujući strukturne troškove u Sjevernoj Americi, dogovarajući historijski sporazum o radu i bilježeći agresivan rast u Latinskoj Americi i Aziji.

Proizvođač vozila sa sjedištem u Detroitru ponudio je novi krug kupovina radnih mjesta za svih svojih 74.000 američkih honorarnih radnika koje zastupa Sindikat automobilskih radnika.

GM nije objavio koliko radnih mjesta se nada smanjiti, ali će na osnovu novog sporazuma sa sindikatom oni biti u stanju da smjene i do 16.000 radnika koji rade na neproizvodnim poslovima s polovinom stare plaće od 28 dolara po satu.

Ford Motor Co. i Chrysler LLC već su objavili slične ponude.

Vrijednost dionica GM-a pala je za 65 centi, ili za 2,4 posto, na 26,47 dolara na trgovanju u utorak.