biznis
0

General Motors ipak zatvara firmu Saab?

SRNA
Američki automobilski gigant General Motors neće razmotriti ponudu holandskog proizvođača sportskih autmobila Spiker o kupovini švedske marke Saab, piše danas švedska štampa.

"Upravni odbor Saaba juče je održao kratak sastanak. Predstavnici GM-a bili su na telefonu iz Amerike. Čitava rasprava odnosila se na zatvaranje Saaba, a ne na novu ponudu“, piše list Svenska dagbladet.

GM je prošle sedmice objavio da će ugasiti firmu Saab, koja posluje s gubicima, nakon što su propali pregovori o njenoj prodaji Spikeru.

Holandska firma uputila je novu ponudu za kupovinu poznate švedske marke, koja nije vremenski ograničena.

"Na sastanku je razgovarano o zatvaranju Saaba i počeli smo da radimo na tome", izjavio je Hakan Danielsson, član sindikata švedskog inženjerskog sektora.

Danijelson je prisustvovao sastanku i izjavio da bi zatvaranje Saaba moglo da potraje godinama.

Spikerova ponuda primljena je sa nepovjerenjem u Švedskoj, a Vlada je nastavila sa sprovođenjem priprema za zatvaranje Saaba uprkos vijestima o novom pokušaju preuzimanja posustale kompanije.
Ministar za preduzetništvo Maud Olofsson obećao je da će pomoći radnicima Saaba i objavio osnivanje fonda od 75 miliona dolara za otvaranje novih radnih mjesta i razvoj.