Kriza autoindustrije u SAD-u
0

General Motors danas odlazi pod stečaj

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Uprava automobilskog giganta General Motors u ponedjeljak popodne će službeno potpisati dokumente o bankrotu, javio je Reuters u jutranjim satima.

Stogodišnja kompanija General Motors koja je bila simbol američke automobilske industrije te simbol ekonomije uopšte u toku prošle i ove godine je pretrpjela ogromne finansijske gubitke.

Finansijski gubitak General Motorsa iznosio je 10 milijardi dolara samo u prvom tromjesečju ove godine, a ukupni manjak dostigao je svotu od 88 milijardi u posljednje tri i pol godine od kada je počela opadati prodaja automobila na američkom tržištu.

Finansijska kriza General Motorsa produbila se nakon svjetske ekonomske krize, a u procesu restruktuiranja General Motors dolazi u većinsko vlasništvo vlade SAD-a koja će nacionalizacijom pokušati spasiti kompaniju od potpune propasti.

Reuters dalje navodi da je ovaj potez ' veliko kockanje Obamine vlade' , te da dolazi do 'nove i nesigurne ere gdje je ekonomija pala u ruke vlade'.

Tokom dana očekuje se da će predsjednik Barack Obama, u televizijskom govoru o auto industriji SAD, podržati početak stečaja i objaviti da će "GM" na ime pomoći dobiti još trideset milijardi dolara, čime će američka vlada kao davalac finansijske pomoći, postati vlasnik 60 posto akcija kompanije.