SAD
0

Geithner sutra objavljuje plan za oporavak sektora finansija

FENA
Timothy Geithner i Barack Obama, Foto: Reuters
Timothy Geithner i Barack Obama, Foto: Reuters
Američki ministar finansija Timothy Geithner objaviće u utorak program administracije predsjednika Baracka Obame za oporavak finansijskog sektora i predložiti šemu partnerstva države sa privatnim sektorom radi otkupa toksičnih aktiva od banaka.

Pojedini aspekti tog plana su već dogovoreni, uključujući novu injekciju novca američkih poreskih obveznika u banke za koje regulatori smatraju da im je novi kapital najpotrebniji.

Program Federalnih rezervi za podsticaj kreditiranja potrošača i malih preduzeća takođe će biti proširen, možda na sektor nekretnina, prenose agencije.

Prethodno je bilo planirano da Geithner objelodani program danas, ali je istupanje ministra u poslednjem momentu odloženo za utorak kako bi se omogućilo administraciji da se usredsredi na dobijanje podrške u Senatu za Obamin plan za stimulisanje američke privrede, ali i zbog podrobnijeg razmatranja detalja bankarskog programa.

Jedna od četiri ključne ideje tog programa, koji je posljednjih sedmica usaglašavan jeste osnivanje takozvane "banke agregatora" ili "loše banke", u šta će biti usmjeren dio preostalih sredstava iz paketa TARP, vrijednog 700 milijardi dolara, koji je usvojen u oktobru.

Najveći dio novca za te svrhe će, ipak, pristići iz privatnog sektora.

Agencije ističu da zasad još nisu jasni neki od ključnih elemenata, kao što je pitanje na koji način će vlada navesti investitore da učestvuju u toj "lošoj banci" kada, ukoliko žele, mogu da kupuju lošu imovinu i na otvorenom tržištu.

Vlada će takvim investitorima vjerovatno ponuditi neki vid podstrijeka, kao što su djelimične federalne garancije u slučaju daljnjeg obescjenjivanja otkupljenih nelikvidnih aktiva.

Geithnerov plan također predviđa strožu provjeru kapitala banaka i u slučaju potrebe, ulivanje u njih novih državnih sredstava. Pri tome će uvjeti izdvajanja novca biti pooštreni.

Još jedan element plana su mjere pomoći vlasnicima nekretnina koji imaju finansijske teškoće.