Rusija
0

"Gazprom" u 2009. smanjuje proizvodnju za sedam posto

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predstavnici ruskog koncerna Gazproma najavili su u petak da bi proizvodnja gasa u 2009. mogla biti smanjena za sedam posto u poređenju s prošlom godinom.

U svjetlu krize i svakodnevnih pojeftinjenja sirovina, većina kompanija za eksploataciju prirodnih resursa smanjuje proizvodne troškove prostim smanjenjem proizvodnje, čemu je pribjegao i ruski gasni gigant.

Predstavnici Gazproma su na sastanku s investitorima naglasili da su svi planovi za ovu godinu na reviziji, prenosi agencija Interfax.

Dok je lani kompanija proizvela više od 550 milijardi kubnih metara gasa, proizvodnja će u ovoj godini, prema procjenama, biti između 510 i 560 milijardi kubnih metara.

Samo u januaru proizvodnja gasa je opala za 13,7 posto u odnosu na isti period prošle godine, na 44,54 milijardi kubnih metara, što je uglavnom rezultat obustavljenih isporuka Ukrajini i Evropi preko ukrajinske teritorije.

Čak i u slučaju da u preostalih 11 mjeseci proizvodnja kompanije bude na prošlogodišnjem nivou, januarski pad se neće nadoknaditi.

Iako Gazprom još nije objelodanio konačan proizvodni scenarij, očekuje se smanjenje prodaje "plavog gasa" na svim tržištima.

To će najviše pogoditi Evropu, s obzirom na to da ruski koncern planira pad izvoza gasa na 170 milijardi kubnih metara, sa 179 milijardi u 2008. godini, uz istovremeno smanjenje cijena na 280, sa 409 dolara za hiljadu kubnih metara.

Na ruskom tržištu holding planira da ove godine realizira od 268 do 300 milijardi kubnih metara gasa u odnosu na oko 279 milijardi kubika u 2008. i 284 milijarde u 2007. godini.

Zamjenik predsjednika Upravnog odbora Gazproma generalni direktor Gazprom exporta Aleksandar Medvedev je pritom izjavio da kompanija nije zainteresirana za prodaju velikih količina gasa po niskoj cijeni.

"Borit ćemo se za efikasnost, a ne za količinu", precizirao je Medvedev.