Za 51 posto NIS-a
0

Gazprom Srbiji uplatio 400 miliona eura

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruska energetska tvrtka Gazprom uplatila je Srbiji 400 miliona eura za 51 posto dionica Naftne industrije Srbije (NIS), a kompletan iznos nalazi se na deviznome računu Narodne banke Srbije, prenijeli su u ponedjeljak beogradski elektronski mediji.

Zasad nije poznato na koji će se način to odraziti na stabilnost srbijanske valute, a već tijekom dana polovica tog iznosa trebala bi biti prebačena u proračun Vojvodine, na čijem se teritoriju nalazi najveći dio imovine kompanije.

Srbijanski ministar energetike Petar Škundrić kazao je da još nije utvrđen datum održavanja skupštine dioničara NIS-a. Na toj bi skupštini trebao biti izabran novi Upravni odbor, u kojem će se nalaziti 11 osoba - šestero iz Gazproma, a petero iz NIS-a.

Predstavnici Srbije i Rusije potpisali su 24. decembra 2008. u Moskvi sporazum o energetskoj suradnji, a predsjednici dviju država, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, tada su potpisali predsjedničku izjavu kojom su garantovali provedbu tog sporazuma.

Sporazum obuhvaća prodaju 51 posto NIS-a, te izgradnju plinovoda "Južni tok" kroz Srbiju, kao i izgradnju skladišta plina "Banatski dvor".

Predviđena su i ulaganja u modernizaciju NIS-a u vrijednosti od 550 miliona eura.