Pitanje gasa
0

Gazprom spreman na pregovore s Naftogazom

FENA
Ruski Gazprom je spreman u svakom trenutku pregovarati s ukrajinskom kompanijom Naftogaz, saopćio je u utorak glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov i dodao da je rukovodstvo te kompanije iznenađeno namjerom Kijeva da se razgovori nastave tek 8. januara.

"Iznenađeni smo zbog njihove namjere da nastave pregovore tek 8. januara. Situacija je suviše teška da bismo čekali još dva dana", naglasio je Kuprijanov.

"Kako nema ugovora o isporuci prirodnog gasa klijentima u Ukrajini, od početka godine, gas poslan evropskim korisnicima Ukrajina je uzimala ilegalno. Gazprom je prekinuo snabdijevanje preko Ukrajine kako bi spriječio nelegalne akcije ukrajinskog Naftogaza. Također poduzimamo dodatne korake da bismo ispunili zahtjeve naših evropskih kupaca - dodatna količina gasa se isporučuje putevima koji zaobilaze Ukrajinu, preko Bjelorusije i Plavog toka i koristimo rezerve iz podzemnih skladišta u Evropi", rekao je Kuprijanov.

On je dodao i da je Ukrajina isključivi krivac za trenutnu situaciju, kao i da je Gazprom uvijek bio i da će i dalje biti pouzdan snabdjevač.

Predsednik uprave Naftogaza Oleg Dubina rekao je ranije u utorak da će se pregovori s Gazpromom o uvjetima isporuka i taksi za tranzit prirodnog gasa iz Rusije u Ukrajinu u 2009. godini nastaviti u četvrtak u Moskvi.

Češka, koja je 1. januara preuzela šestomjesečno predsjedavanje EU-om, saopćila je da razmatra "ekstremnu" opciju, a to je održavanje samita EU-Rusija-Ukrajina, prenijele su agencije.

"To ipak još nije na stolu, jer mi insistiramo na tome da dvije strane (Rusija i Ukrajina) postignu dogovor", rekao je češki premijer Mirek Topolanek.

U međuvremenu je mađarski premijer Ferenc Gyurcsany naveo u pismu premijerima Rusije, Ukrajine i Češke, Vladimiru Putinu, Juliji Timošenko i Mireku Topolaneku, da njegova vlada ne može prihvatiti situaciju u kojoj evropski korisnici moraju snositi posljedice rusko-ukrajinskog spora zbog gasa.

"Sukob je prerastao obično trgovinsko pitanje i postao stvar saradnje između Rusije, Ukrajine i Evrope", kazao je Gyurcsany agenciji MTI.

On je dodao da je od Topolaneka zatražio da napusti uzdržanu ulogu u sporu i pozvao Rusiju i Ukrajinu da okončaju sukob ili da ga bar rješavaju nezavisno od svojih obaveza prema Evropi.

Bugarski ministar vanjskih poslova Ivailo Kalfin, također u telefonskom razgovoru sa češkim kolegom Karelom Schwarzenbergom, izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog obustave isporuke ruskog gasa kroz Ukrajinu.

"Ovo je posebno veliki udarac za Bugarsku, jer ona gotovo u potpunosti zavisi od isporuke ruskog gasa kroz Ukrajinu i Rumuniju", rekao je Kalfin i dodao kako je nedopustivo da Sofija bude žrtva bilateralnog trgovinskog spora s kojim nema nikakve veze.

Kalfin je zatražio od češke vlade da na sastanku s ruskim i ukrajinskim predstavnicima insistira na isporuci gasa i objavi da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo za Evropsku uniju.

Posljedice spora najviše će osjetiti građani Bugarske, jer je to jedna od rijetkih evropskih zemalja koje nemaju pristup alternativnim putevima gasovoda i koje skoro u potpunosti zavise od ruskog gasa.

Prema bugarskom državnom radiju, oko 2.500 ljudi u mjestu Ruse na sjeveru zemlje ostalo je bez grijanja, dok u toj oblasti temperature ne prelaze nula stepeni, a preko noći padaju i do 15 stepeni ispod nule.

Srbija i Bosna i Hercegovina također su tokom popodneva objavile kako im je potpuno prekinut dotok gasa iz Rusije.

Direktor srbijanskog poduzeća Srbijagas Dušan Bajatović izjavio je u utorak da je tokom popodneva Srbiji potpuno prekinuta isporuka gasa iz Rusije i da Srbija trenutno nema snabdijevanje tim energentom, prenio je Business.hr.

Rekao je kako gasa u srbijanskom sistemu ima za još samo nekoliko sati. Do srijede ujutro očekuje se da će Srbija potpuno ostati bez snabdijevanja prirodnim gasom jer količine domaćeg gasa nisu dovoljne za održavanje gasnog sistema u funkciji.

Bez ruskog gasa u potpunosti je popodne ostala i BiH, saopćila je tvrtka BH gas, glavni uvoznik ruskog gasa u BiH.

Bosna i Hercegovina se prirodnim gasom snabdijeva jedino iz Rusije, nema alternativnih izvora za njegovu nabavku ni bilo kakvih državnih rezervi.