biznis
0

"Gazprom" smanjuje isporuke gasa Ukrajini

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Gazprom" će od danas početi da umanjuje dnevne isporuke prirodnog gasa prema granici s Ukrajinom za 65,3 miliona kubnih metara, što je ravno količini koju Ukrajina nezakonito zadržava iz transporta namijenjenog kupcima u Evropi, najavio je izvršni direktor "Gazproma" Aleksej Miler na sastanku s ruskim premijerom Vladimirom Putinom.

Putin, koji se sastao s Milerom u svojoj službenoj rezidenciji u Novom-Ogarevu kod Moskve, podržao je prijedlog i dodao da bi "Gazprom" narednih dana trebalo da obavještava evropske partnere o tekućoj situaciji i poduzetim mjerama u vezi sa poboljšanjem isporuka gasa, javila je agencija Itar-Tass.

Ističući da će "Gazprom" poduzeti mjere da evropskim potrošačima nadoknadi gas koji nisu primili zbog spora s Ukrajinom, Miler je rekao da će u tom cilju biti povećan tranzit gasa preko Poljske i Bjelorusije, kao i iz gasovoda preko Turske.

"Osim toga, bit će povećano i dopremanje gasa iz skladišta u zapadnoj Evropi", dodao je Miler.

Zvaničnik "Gazproma" je obavijestio Putina da "Ukrajina krade ruski gas u sve većim količinama. Osim toga, odbija da primjenjuje ugovor o tranzitu gasa koji je na snazi do 2010."

On je upozorio da ukrajinski dug za dosadašnje ruske isporuke gasa već premašuje 600 miliona dolara, a "uskoro bi mogao dostići više milijardi dolara ako Ukrajina nastavi da krade gas".

Od 1. januara, kada je ruski gasni gigant "Gazprom" prekinuo dotok gasa u Ukrajinu, obrazlažući to njenim velikim dugom za taj energent, "Gazprom" optužuje Ukrajinu da odbija pregovarati i da nastavlja uzimati gas namijenjen evropskim potrošačima, kršeći time obaveze koje ima kao tranzitna zemlja.

Ukrajinski "Naftogas", s druge strane, optužuje Rusiju da ne isporučuje potrebne količine svojim evropskim klijentima.

Evropska unija četvrtinu potreba za gasom podmiruje iz Rusije, najvećim dijelom preko ukrajinskog gasovoda.

Ukrajina godišnje troši približno 80 milijardi kubika prirodnog gasa i od te količine oko tri četvrtine dobija iz ruskih cjevovoda.

Ukrajina je od lidera Evropske unije zatražila hitnu finansijsku pomoć, jer u protivnom neće biti u stanju da zaključi novi trgovinski ugovor s ruskim "Gazpromom" o isporukama gasa za 2009., saznaje u ponedjeljak uvečer Itar-Tass iz diplomatskih izvora u Evropskoj komisiji.

Ukrajinski zvaničnici su, prema tim izvorima, tražili velike zajmove u pregovorima s predstavnicima EU-a, koji su održani iza zatvorenih vrata.

Agencija prenosi da su nezavisni zapadni eksperti istaknuli da u uvjetima kolapsa vrijednosti nacionalne valute grivne i gotovo potpune obustava rada industrije čelika, koja je glavna izvozna grana, Kijev nema novca da plati ruski gas.

Analitičari vjeruju da će zbog takve situacije Ukrajina nastaviti da u sve većim količinama krade ruski gas koji se preko njihove teritorije transportuje evropskim zemljama, prenio je Itar-Tass.