Smanjenje carina
0

Gavran: "To ne znači udar na domaću poljoprivredu"

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Smanjenje carina na uvoz brojnih proizvoda iz zemalja EU u BiH od 1. januara dio je procesa implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, odnosno Privremenog sporazuma, koji se odnosi na ekonomska pitanja, izjavio je Feni projekt menadžer Sektora za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran.

Komentirajući izjave predstavnika poljoprivrednika da će dodatne olakšice pri uvozu dodatno ugroziti domaću proizvodnju, Gavran je kazao da je nereacionalno očekivati veliki udar na domaću poljoprivredu po tom osnovu, jer je prekomjerni uvoz ovih proizvoda koji istinski ugrožava domaće poljoprivrednike najizraženiji u okviru CEFTA 2006., prije svega iz Srbije i Hrvatske, a ne iz Evropske unije.

"Iako se odnosi i na neke poljoprivredno-prehrambene proizvode i iako je tačno da je utjecaj smanjenja carina na uvoz takvih proizvoda iz Evropske unije najvećim dijelom negativan za domaće proizvođače, činjenica je da je najveći "udar" bio 1. januara 2009. kada su carine ukinute ili značajno smanjene za više od 11.000 proizvoda", dodao je Gavran.

S druge strane, pojedine grupe prehrambenih proizvoda, poput mlijeka i mliječnih proizvoda kontinuirano povećavaju učešće na našem tržištu, a čak se cjelokupni brandovi poput "dukata" i "alpskog mlijeka" koji su ranije značajno uvoženi pretvaraju u domaće brendove i proizvode u domaćim pogonima od domaćeg mlijeka.

Gavran je napomenuo da poljoprivredu treba pomoći, podržati je poticajima i omogućiti joj da razmjena s EU ne bude jednosmjerna, već da profunkcionira potpuno.

"Jedna od grupa proizvoda na koje će carina biti smanjena su i naftni derivati, tako da svaki distributer koji uvozi derivate iz EU, a ne smanji cijene nakon ove promjene, direktno povećava svoju dobit i ostvaruje ekstraprofit u tom iznosu te na takve slučajeve treba ukazivati kao objektivno negativnu posljedicu na domaću proizvodnju jer posljedično djeluje na formiranje troškova i cijena u cijeloj privredi", kazao je Gavran Agenciji Fena.