biznis
0

Gavran: Stanje privrede BiH određuje svega nekoliko proizvoda i sektora

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Struktura vanjskotrgovinske razmjene BiH najviše govori o tome koliko je naša ekonomija ovisna o svega nekoliko proizvoda i sektora, izjavio je danas u Sarajevu projekt menadžer u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) Igor Gavran.

Promjenu zabilježenu u prvom kvartalu ove godine, pada izvoza od 9,39 posto, po njegovim riječima, generiralo je svega nekoliko proizvoda koji određuju ukupno stanje privrede BiH.

"Ukupan pad izvoza u tom periodu je bio 189 miliona KM, međutim od toga gotovo cjelokupan iznos odnosi se na pad izvoza električne energije za 85 posto i pad vrijednosti izvoza koksa i polukoksa za 75 posto“, istakao je Gavran danas na konferenciji za novinare.

Samo ova dva proizvoda, po njegovim riječima, čine iznos još veći od ukupnog pada, a uz dodatno povećanje uvoza električne energije dolazi se do tako negativnog rezultata.

Istakao je da se problem makroekonomske nestabilnosti ne može riješiti putem izvoza dvaju energetskih proizvoda.

Kada je riječ o uvozu situacija je drugačija, jer mi uvozimo gotovo sve proizvode.

„Imamo određeni pad uvoza, prije svega zbog situacije u februaru kada je došlo do pogoršanja transporta, komunikacija i nemogućnosti fizičkog plasmana robe u mjeri kakva je bila ranije, ali je izvjesno da će se do kraja godine ove vrijednosti uvoza i dalje povećavati“, dodao je Gavran.

Kazao je da je za prva tri mjeseca prošle godine vodeći izvozni proizvod bila električna energija, a u istom periodu ove godine uopće je nema među vodećim izvoznim proizvodima, a poznato je kakvi su naši energetski potencijali.

„Kada je riječ o proizvodima i sektorima koji su zadržali isti obim izvoza to su automobilska sjedala i dobar dio autoindustrije, koji opet ovisi prije svega od kretanja na njemačkom tržištu i svaki poremećaj na tom tržištu značio bi drastični pad poslovanja u BiH“, dodao je Gavran.

Što se tiče vodećih uvoznih proizvoda došlo je do blagog povećanja vrijednosti uvoza nafte i naftnih derivata, ali isključivo zbog povećanja cijena. U narednom kvartalu očekuje se pad cijena ovih energenata i stabilizacija.

Već dugi niz godina slika je ista što se tiče naših vodećih izvoznih tržišta. „Određene promjene možemo zapaziti kada je riječ o Republici Turskoj s kojom bilježimo rast izvoza u višegodišnjem periodu i naša pokrivenost uvoza izvozom s Turskom je dostigla dvotrećinski nivo, dok je ranije već 10 procenata pokrivenosti smatrano uspjehom“, dodao je Gavran.

„Kada je riječ o ostalim tržištima jedino na tržištu Njemačke može se reći da nastavljamo kontinuirano pozitivan slijed, mada se i on usporava, dok su na ostalim tržištima uglavnom zabilježeni nepovoljniji rezultati, a posebno je drastičan pad izvoza na srbijansko tržište od čak 32 procenta“, kazao je Gavran.