Iako su loši ekonomski pokazatelji
0

Gavran: BiH napredovala na listi konkurentnosti

FENA
Igor Gavran
Igor Gavran
BiH se na najnovijoj globalnoj rang-listi Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) nalazi na 88. poziciji sa 3,93 poena od mogućih sedam, među 144 rangirane države i u odnosu na prošlogodišnje rangiranje napredovala je za čak 12 pozicija.

"Najnovije rangiranje konkurentnosti BiH na listi Svjetskog ekonomskog foruma koje pokazuje napredak za čak 12 mjesta u odnosu na višegodišnje nazadovanje na tim listama mogao bi navesti na pogrešan zaključak da je BiH u prethodnom periodu zaista ekonomski napredovala i da je naš sistem uređeniji i efikasniji“, izjavio je za Fenu projekt manadžer u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Igor Gavran.

Nažalost, kada se, po njegovim riječima, pogledaju indikatori u kojima smo navodno pokazali najbolje rezultate i uđe u analizu tih indikatora, vidi se kako to ne odgovara činjeničnom stanju. Naprimjer, najbolje smo rangirani u kategoriji zdravstva i osnovnog obrazovanja, a za to je više razloga.

"Jedan od indikatora sadržanih u tome jeste npr. broj oboljelih od malarije, nešto što je elementarna zdravstvena zaštita gdje je u našem slučaju visok rejting samo zato što takvih bolesti nema i što taj elementarni nivo neke zemlje, prije svega afričke, još nisu dostigle i to nas čini relativno više pozicioniranim“, istakao je Gavran napominjući da je dobro poznato u kakvom je stanju naš zdravstveni i obrazovni sistem.

Rejting BiH na listi konkurantnosti je vrlo loš i nepovoljan, smatra Gavran i napominje da su pokazatelji loši u ključnim stvarima koje su za ekonomiju bitne kao što su efikasnost tržišta, infrastuktura, inovacije, makroekonomsko okruženje, koji pokazuju kako će se zemlja dalje razvijati i kakvi su uopće uslovi poslovanja.

"Dakle, ako smo na samom dnu onih pokazatelja koji omogućavaju razvoj i ovih gdje smo sada relativno bolje pozicionirani (zdravstvo, obrazovanje, tehnološka pismenost) sve je to nemoguće razvijati bez jake ekonomije, a ključni pokazatelji ukazuju da nam je ekonomija u izuzetno lošem stanju“, dodao je Gavran.