biznis
0

Gasprom ne vidi Nabuko kao konkurenta južnom toku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruska kompanija "Gasprom" ne smatra da je projekt izgradnje gasovoda "Nabuko", kojim će se gas dopremati iz srednje Azije u Evropu, zaobilazeći Rusiju, konkurent projektu "Južni tok", rekao je danas zvanični predstavnik "Gasproma" Sergej Kuprijanov.

"Ne smatramo da je 'Nabuko' konkurent 'Južnom toku'. Za nas je 'Južni tok' instrument za dopremanje naših gasnih resursa potrošačima u Evropi", izjavio je Kuprijanov, prenose agencije.

On je dodao da, kad je riječ o "Nabuku", "postoji nekoliko zemalja koje bi htjele da se bave tranzitom gasa, ali ne znaju kako i ko to da radi".

Projekt "Južni tok" predviđa izgradnju morske dionice gasovoda po dnu Crnog mora od kompresorske stanice "Beregovaja" na ruskoj obali do obale Bugarske, u ukupnoj dužini od oko 900 kilometara i projektovanog kapaciteta od 31 milijarde kubnih metara godišnje.

Uvođenje morske dionice u eksploataciju predviđeno je za 2013. godinu. Za izgradnju kopnene dionice od Bugarske razmatra se nekoliko varijanti, s tim, kako je ranije u "Gaspromu" najavljeno, da završna dionica prođe kroz Sloveniju i Austriju.

"Gasprom" i italijanska kompanija ENI su 23. juna 2007. potpisali memorandum o razumijevanju koji se tiče realizacije izgradnje "Južnog toka". U januaru ove godine je registrovana zajednička kompanija South Stream AG, u podjednakom vlasništvu "Gasproma" i ENI.