London
0

G-20: 1000 milijardi dolara za spas

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čelnici 20 najrazvijenijih država na samitu G-20 u Londonu prihvatili su u četvrtak novu regulaciju finansijskih tržišta i okvira za globalni gospodarski oporavak, prenijele su agencije.

Odlučili su utrostručiti finansijska sredstva za Međunarodni monetarni fond. Uz povećanje sredstava za Svjetsku banku, deblokirali bi ukupno 1000 milijardi dolara.

Agencija Reuters je objavila nacrt zaključka s tog sastanka. Nacrt obuhvata pet obećanja - obnova rasta i radnih mjesta; ozdravljenje banaka i poticanje kreditiranja; jačanje globalnih finansijskih institucija kako bi se našla rješenja za krizu i spriječile nove u budućnosti; unapređivanje globalne trgovine; te uspostava održivog oporavka.

Djelujući zajedno na ispunjenju ovih obećanja izvući ćemo svjetsko gospodarstvo iz recesije i spriječiti ponavljanje krize u budućnosti, stoji u nacrtu.

U nacrtu stoji i da će sporni hedge fondovi prvi put biti podvrgnuti nadgledanju i regulaciji, što će provoditi nova agencija i osnaženi MMF.

Fond bi, prema Reutersovim izvorima, trebalo da dobije dodatnih 500 milijardi dolara, pa će raspolagati s ukupno 750 milijardi. Japan i Evropska unija najavili su da će izdvojiti po 100 milijarda dolara, a sličan su iznos ponudile i Sjedinjene Države.

U nacrtu zaključaka sa samita G-20 izostala je oštrija formulacija o poreznim rajevima. Francuska i Njemačka tražile su da se tačno odrede njihove lokacije i da se objavi njihova bankovna imovina. Tajni bankovni računi tako bi postali prošlost.