biznis
0

Funta pala na rekord svih vremena prema euru

FENA
Funta je pala na rekord svih vremena prema euru nakon što su slabi proizvodni podaci istaknuli sumornu prspektivu za britansku ekonomiju.

Funta je pala na najnižu vrijednost prema jedinstvenoj evropskoj valuti otkako je uvedena u 1999. godini, na 75,86 penija za jedan euro, prije nego što je porasla na 75,63 penija, javio je BBC.

Funta je također dostigla desetomjesečni rekord prema dolaru, padajući na 1,9485 dolara za jednu funtu.

Nakon snažne 2007. godine, očekuje se da funta oslabi u 2008. dok kamatne stope padaju i ekonomija usporava rast.

Funta je u prošloj godini dostigla 26-godišnji rekord prema dolaru, rastući na više od dva dolara za jednu funtu.

Analitičari tvrde da se investitori okreću od visoko vrednovanih valuta u korist nižerangiranog jena.

"Sve valute okrenute rastu su pod pritiskom, a slabija ekonomska perspektiva nije pomogla funti", izjavio je Kamal Sharma, valutni strateg u Bank of America.

Podaci iz Nacionalnog ureda za statistiku pokazali su neočekivani pad u britanskom proizvodnom sektoru, povećavajući očekivanja rezova kamatnih stopa.

"Pozicija funte izgleda sve nesigurnija", navodi Bank of New York Mellon u obavijesti ulagačima.

Bank of England odlučila se da zadrži kamatnu stopu nepromijenjenu na 5,5 posto u četvrtrak, ali mnogi ekonomisti očekuju da će banka smanjiti kamatne stope u februaru.

Slabija funta učinila bi britanski izvoz konkurentnijim na svjetskim tržištima, ali bi također mogla poskupjeti uvozne robe i povećati troškove za Britance koji putuju van zemlje.

Problem za brojne ekonomiste je taj što pad vrijednosti funte neće imati trenutne posljedice za ekonomski rast ili proizvodnju, što će prisiliti Bank of England da smanjuje kamatne stope tokom 2008., dodatno slabeći funtu.

"Iako je pad funte pozitivan, malo je vjerovatno da će pružiti poiticaj do kraja ove godine ili čak u 2009.", izjavio je Paul Dales iz Capital Economics.

"Ne vjerujemo da će potrajati dugo dok proizvodni sektor uđe u recesiju, doprinoseći slabljenju ukupnih ekonomskih aktivnosti u ovoj godini", kazao je.