Velika Britanija
0

Funta na udaru zbog očekivanja o ponovnom snižavanju ključnih kamatnih stopa

FENA
U prvoj sedmici trgovanja u novoj godini na svjetskim deviznim tržištima britanska funta bila je na udaru prodaja, pogođena očekivanjima o ponovnom snižavanju ključnih kamatnih stopa u Velikoj Britaniji.

Nastavio je tonuti i američki dolar kako se intenziviraju očekivanja od daljnjeg smanjivanja kamatnih stopa u SAD-u.

Kurs eura zabilježio je novu rekordno visoku vrijednost prema britanskoj funti od 74,8 penija, ojačavši 1,4 posto u odnosu na prethodnu sedmicu.

Funta kontinuirano slabi prema euru od septembra prošle godine a jednoglasna decembarska odluka britanskih monetarnih čelnika o sniženju ključnih kamatnih stopa u Velikoj Britaniji na 5,5 posto potaknula je prognoze o njihovom daljnjem snižavanju u bliskoj budućnosti, javila je u nedjelju Hina.

"Prognoze za britansku privredu u novoj godini oslabljene su, na njega će vjerojatno utjecati usporavanje rasta u SAD-u više nego na eurozonu. To je razlog slabljenja funte prema euru", tumači Paul Robson iz RBS Global Bankinga.

Funta je oslabila i prema zelenoj novčanici, kliznuvši 1,5 posto na 1,9715 dolara.

Iste bojazni vezane uz kamatne stope u SAD-u potkopale su i kurs dolara prema najvažnijim svjetskim valutama.

Euro je tako bio na sedmičnom nivou na dobitku od 0,25 posto prema dolaru, te se njime u petak trgovalo po 1,475 dolara.

Dolar je oslabio i 3,8 posto prema jenu, na 108,4 jena.

U odnosu na švicarski franak zabilježio je gubitak od 1,9 posto, tako da stoji 1,1063 franka.

"Pad kursa dolara ubrzan je zbog sve izraženijih strahovanja da bi američka privreda mogla kliznuti u recesiju kao i zbog sve raširenijeg uvjerenja da bi američka centralna banka mogla nastaviti snižavati ključne kamatne stope kako bi zaštitila privredu od posljedica krize na svjetskim tržištima zajmova", tumači Teo Kah Oon iz Standard Banka.

Trgovci se pripremaju za najgori scenarij u američkoj privredi nakon što je Institut za upravljanje nabavom (ISM) u srijedu objavio da je njegov indeks aktivnosti u sektoru proizvodnje u SAD-u u decembru kliznuo na 47,7 bodova, što je njegov najniži nivo od aprila 2003.

Analitičari su očekivali da će vrijednost indeksa iznositi 50,5 bodova.

Očitovanja iznad 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti.

" Očitovanje indeksa ISM ukazuje na recesiju, ne samo u sektoru proizvodnje već možda i u široj privredi", konstatirao je Thomas Harr iz Standard Chartered Banka.

Kurs američke valute dodatno je pritisnuo i rast cijena nafte na rekordnu razinu od 100 dolara za barel, što je loša vijest za američku privredu, snažno ovisnu o tom energentu.

Nadalje, razočarao je i podatak američkog ministarstva rada da u decembru u SAD-u gotovo i nije kreirano novih radnih mjesta, svega 18.000, te da je stopa nezaposlenosti skočila na pet posto, što je njezin najviši nivo u zadnje dvije godine.

Pad kursa dolara potaknuo je skok cijena zlata na rekordno visoku razinu od 867,90 dolara za uncu budući da se ta kovina općenito smatra sigurnim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima.