Banja Luka
0

"Fruktona" ostala bez stečajne upravnice

FENA
Stečajna upravnica Fabrike sokova "Fruktona" iz Banje Luke Ljiljana Grujić podnijela je danas ostavku na tu funkciju jer nije mogla, kako je rekla, prihvatiti uvjete koji su saopćeni na ročištu u banjalučkom Privrednom sudu.

Ona tvrdi da je “apsolutno neprihvatljivo” da se ide na pobijanje pojedinih pravnih radnji kako su to predlagali povjerioci, jer je sva prodata imovina preduzeća uknjižena u zemljišne knjige i isknjižena iz stanja bilansa.

Grujić je kazala da kupoprodajni ugovor za nepokretnosti na dvije lokacije preduzeća u Banjoj Luci iznosi 10,5 i 5,5 miliona maraka, te podsjeća da je predlagala podizanje tužbe za radnje koje nisu u skladu sa zakonom.

“Doći će drugi upravnik koji će dalje ići u postupak stečaja”, rekla je Grujić, ali i dodala da je za nju čista avantura, kako to predlažu povjerioci, da se ide na pobijanje nekih pravnih radnji.

“Očito da su među povjeriocima interesne sfere dogovorene, a to je Porezna uprava, Elektrodistribucija, koje nisu moj izvještaj u potpunosti sagledali”, kazala je dosadašnja stečajna upravnica.

Sekretar Saveza udruženja malih akcionara RS-a Ognjen Jugović ponavlja da je slučaj banjalučke "Fruktone" jedan u nizu "lažnih stečajeva", jer, navodi, ovo preduzeće ima sve uvjete da za vrlo kratko vrijeme pokrene vlastitu proizvodnju.

“Spomenuta dva kupoprodajna ugovora o prodaji dijela imovine ‘Fruktone’ su fiktivna, jer je ugovore potpisala osoba koja nije zakonski zastupnik preduzeća”, tvrdi Jugović.

Za njega je prosto nemoguće da "Fruktona" ne može raditi u situaciji kada ima gotov proizvod i licencu za najcjenjeniji svjetski brend "Pepsi".

“Fruktona” je u aprilu ostala bez licence “Pepsija”, a u maju je u potpunosti obustavljena proizvodnja, dok je 110 radnika ostalo bez posla i nisu im isplaćeni zarade i doprinosi.