Sve atraktivniji biznis
0

Francuski "alhemičari" pretvaraju vodu u zlato

Klix.ba
Mala firma u blizini Pariza je razvila tehnologiju koja može pretvoriti vodu u zlato. Drugi plemeniti metali poput platine, paladija i rodija također mogu biti proizvedeni istim metodama.

Firma Magpie Polymers, smještena 80 km jugoistočno od Pariza, razvila je tehnologiju iz postupka koji je usavršila švicarska Politehnička škola još 2007. godine. U procesu se koriste sićušne kuglice plastične smole i otpadna voda. Zlato, platina i drugi plemeniti metali postupno se zadržavaju na kuglicama i na taj način odvajaju od otpadnih voda.

Jedan litar ove patentirane smole može pročistiti od pet do deset kubika otpadnih voda i sakupiti 50-100 grama plemenitih metala, što ima vrijednost 3.000-5.000 eura. Holanđanin Steve van Zutphen, koji je sa Francuzom Etienneom Almoricom prošle godine osnovao firmu Magpie Polymers, objašnjava kako oni uzimaju samo mikrogram plemenitih metala iz litra vode, što je ekvivalent zrnu šećera u olimpijskom bazenu. "Plemeniti metali su prisutni u malim količinama u mnogim svakodnevnim proizvodima, poput mobilnih telefona i katalizatora. No, jednom kada ti proizvodi budu odbačeni, problem je kako ponovo vratiti te količine plemenitih metala. Neki od tih proizvoda moraju se otopiti kiselinom i vodom i tada se i male količine plemenitih metala moraju izvaditi iz vode, bez obzira na njihovu vrijednost", pojasnio je on.

Dodaje kako postoje još mnoge tehnologije kojima se dobija metal iz vode, te da one datiraju još od 19. stoljeća. No, problem je što su one ili prestale biti učinkovite, ili su preskupe da bi se radio taj posao.

Poduzetnici se sve više interesuju za ovu djelatnost, ali se i nadaju kako njihova tehnologija može biti od koristi rudarskim kompanijama ili kompanijama koje troše puno vode. Budući da je potražnja za plemenitim metalima u porastu, a i cijene su dosta skočile, upravo zbog male reciklaže trenutak za ovaj biznis nikad nije bio povoljniji, prenosi Russia Today. Tehnologija koju koristi francuska firma može također poslužiti i za izdvajanje drugih štetnih metala iz vode, poput olova, kobalta ili bakra. Međutim, još uvijek niko ne želi platiti za to kao što želi plaćati za zlato ili platinu. Ipak, sve veće insistiranje na zaštiti okoline moglo bi francuskoj firmi uskoro proširiti djelatnost. Ambiciozna firma ima samo šest zaposlenih, a nada se prometu od gotovo milion eura sljedeće godine, odnosno 15 miliona eura u sljedeće četiri godine.