biznis
18

Francuska više nije najveći svjetski proizvođač vina

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Francuska je u 2015. godini izgubila status najvećeg proizvođača vina na svijetu. Primat joj je oduzela Italija, saopćila je Međunarodna organizacija vinara.

Ova promjena na tronu, prema njihovim riječima, znak je promijenjenih navika i globalnog povećanja konkurencije.

Za francusku vinsku industriju posebno loše bile su protekle godine pa su Italija i Španija izvezle više vina nego ova zemlja koja nosi reputaciju svjetskog centra vinske proizvodnje.

Još 2011. godine Italija je bila bolja od Francuske kad je riječ o ukupnoj proizvodnji vina, da bi se 2014. vratila na prvo mjesto u svijetu. Ipak, 2015. Italija je "uzvratila" proizvodeći 49 miliona hektolitara vina u odnosu na Francusku koja je proizvela 47 miliona.

Foto: EPA
Foto: EPA

Objašnjenje ovog "poraza", prema mišljenju stručnjaka, leži u činjenici da Francuzi piju sve manje vina. Poređenja radi, 1960. godine Francuzi su u prosjeku pili 100 litara vina godišnje, a do 2015. taj broj je pao na 42 litra.

U međuvremenu za 6 posto je porasla globalna potrošnja vina, a predviđa se da će Kinezi do 2027. godine postati njegovi najveći svjetski konzumenti. Francuska će morati preispitati svoje cijene izvoznih vina kako bi vratila izgubljeni prestiž, smatra Nicolas Ozanam iz Francuskog udruženja izvoznika vina i žestokih pića.

"Više od 80 posto francuskih vina u izvozu prodaju se u zemljama inostranstva za manje od pet eura po litri", kazao je on za list Le Parisien, ističući da se italijanska vina vani prodaju za pola te cijene, dok španska iznose i oko 1,16 eura po litri.