biznis
0

Francuska: Garnier i Adecco krive zbog rasizma

FENA
Poznata francuska kozmetička tvrtka Garnier i švicarska agencija za zapošljavanje Adecco proglašene su krivima zbog rasizma pri zapošljavanju osoblja za kampanju 2000., izvijestili u subotu su britanski mediji.

Francuski prizivni sud poništio je prvobitno oslobođenje tvrtki od optužbe, te donio novu presudu u čijem objašnjenju stoji kako su se obje tvrtke dogovorile da za prodaju kozmetičkih preparata u Parizu tokom kampanje 2000. angažiraju isključivo bjelkinje.

Garnier i Adecco morat će isplatiti odštetu u iznosu od 30.000 eura, a bivša zaposlenica Adeccoa dobila je tromjesečnu uvjetnu kaznu zatvora. Krovna tvrtka, L'Oreal, čija je Garnier sestrinska tvrtka, izvijestila je kako se ne radi o rasizmu te da namjerava uložiti žalbu na presudu. U saopćenju Adeccoa, najveće svjetske tvrtke za zapošljavanje stoji kako su i oni vrlo iznenađeni presudom te da namjeravaju uložiti žalbu.

Pariški prizivni sud ustvrdio je da je Adecco od Garniera dobio upustvo prema kojem od njih očekuje da za rad na prodajnim mjestima kozmetičke tvrtke u glavnome francuskom gradu tokom kampanje 2000. traži isključivo mlade bjelkinje. Na sudu je kao dokaz pokazan Garnierov memorandum na kojemu piše kako se traže "BBR" djevojke (bleu-blanc-rouge) u prijevodu plavo-bijelo-crveno, u skladu s bojama francuske zastave. Tužiteljstvo je ocijenilo da je spomenuti termin ujedno rasistički kod kojim su se iz potencijalnog zaposlenja isključivale crnkinje, Arapkinje ili Azijatkinje. Izraz BBR koristi se u pamfletima krajnje desne francuske stranke Nacionalne fronte.

Direktor Garniera Laurent Dubois i još jedna osumnjičena zaposlenica Adeccoa oslobođeni su optužbi. Presuda je presedan u Francuskoj, jer je riječ o prvoj takvoj presudi u kojoj je jednoj renomiranoj svjetskoj tvrtki izrečena presuda koja se odnosi na rasnu diskriminaciju pri zapošljavanju, prenjela je u subotu Hina.