biznis
0

Francuska dopustila prodaju broda Mistral Rusiji

FENA
Ruski pomorski zvaničnik izjavio je da će Francuska dopustiti prodaju naprednog ratnog broda Rusiji, javila je u subotu ruska novinska agencija Interfax.

Agencija je citirala riječi prvog zamjenika načelnika generalštaba ruske mornarice, viceadmirala Olega Burceva, da je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy odobrio prodajnu amfibijskog borbenog broda Mistral. Nije bilo trenutne potvrde te vijesti iz Pariza, prenosi AP.

"Malo je vjerovatno da će sporazum biti zaključen u februaru ili martu, ali se rad na njemu nastavlja", navela je agencija riječi Burceva. Rusija je tražila slične brodove proizvedene u Španiji i u Holandiji.

Posjedovanje Mistrala vjerovatno bi značajno pojačalo sposobnost vojske da izvodi ofanzivne akcije. Francuska je poslala Mistral, koji teži 23.000 tona i dugačak je 299 metara, da obiđe St. Peterburg u prošloj godini, u očiglednom znaku interesa za potencijalnu prodaju, što bi predstavljalo prvu trgovinu oružjem između članice NATO-a i Rusije.

Ta mogućnost, ipak, uzbunila je neke bivše sovjetske zemlje, posebno Gruziju i Etoniju, a neki kritičari u Rusiji tvrde da bi ta zemlja sama trebala razviti takav brod.

Te brige su izazvale sumnje da li će Francuska na kraju odobriti prodaju Mistrala i da li će ga Rusija zapravo i kupiti. Neki posmatrači sugerirali su da bi to pitanje mogo biti riješeno u martu kada predsjednik Dmitrij Medvedev posjeti Francusku.

Zvaničnik Jelisejske predsjedničke palače u Parizu izjavio je u subotu da ne može potvrditi vijest Interfaxa i da su "rasprave još u toku" između Francuske i Rusije o tom pitanju. Zvaničnik je tražio da ostane anoniman, u skladu s politikom francuskog predsjedništva.

Mistral se također može usidriti u obalnim vodama i razmjestiti vojnike na kopno, što je kapacitet koji ruska vojska nije posjedovala. Mistral bi omogućio ruskoj mornarici da izvede znatno efikasniju akciju na Crnom moru tokom rusko-gruzijskog rata. Kazao je da bi francuskom brodu trebalo samo 40 minuta da uradi posao koju su brodovi ruske crnomorske flote obavili za 26 sati.

Mistral također može prevoziti oko 16 helikoptera.