Vanjskotrgovinska komora BiH
0

Formira se asocijacija metalskog sektora BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) uputila je poziv firmama metalske i elektroindustrije u BiH da učestvuju u formiranju i radu nove asocijacije metalskog sektora BiH pri ovoj komori.

"Već duže postoji inicijativa za formiranje takve asocijacije koja bi artikulisala zahtjeve na rješavanju nagomilanih problema u ovoj oblasti od zajedničkog interesa - snabdijevanje električnom energijom, repromaterijalima, donošenje zakonskih regulativa koje se odnose na ovu oblast i dr., a sve radi približavanja EU, te povezivanje s regionalnim i evropskim asocijacijama iz te i slične oblasti", kazao je predstavnik VTKBiH Midhat Čehajić.

Asocijacija metalskog sektora BiH obuhvatila bi proizvodne grane u djelatnostima proizvodnje ruda metala, proizvodnja čelika i obojenih metala, prerade čelika i obojenih metala, mašinogradnje, proizvodnju električnih mašina i uređaja, proizvodnju transportnih sredstava i proizvodnju sekundarnih sirovina.

Čehajić je dodao da osnivačku skupštinu planiraju održati u toku januara 2010. na kojoj bi se razmatrali program rada, pravilnik i poslovnik o radu, te izabrati organe i tijela asocijacije. On je napomenuo da formiranje te asocijacije ne iziskuje dodatne finansijske obaveze firmama.