Slaba prodaja u Evropi
0

Ford zatvara postrojenje u Genku

SRNA
Američki proizvođač automobila Ford mogao bi do kraja 2013. godine zatvoriti postrojenje u Belgiji, piše američki Frankfurter Allgemaine Zeitung.

Prema pisanju lista, koji se poziva na neimenovane korporativne izvore, rukovodstvo želi da zatvori postrojenje u Genku na istoku Belgije zbog slabe prodaje u Evropi, ali očekuje otpor sindikata koji zastupaju prava 4.300 radnika.

Uprava i sindikati sutra treba da održe sastanak usljed spekulacija objavljenim u belgijskim medijima da bi kompanija mogla da zatvori postrojenje.

Belgijska novinska agencija Belga navodi da su članovi sindikata danas zatvorili pristup postrojenju.

Prodaja Fordovih vozila u Evropi u proteklih pet godina konstantno je u padu zbog čega je kompanija smanjila proizvodni kapacitet.

Prema podacima industrijskog tijela ACEA, registracije novih Fordovih vozila u Evropi u prvih devet mjeseci ove godine manje su za 12,6 posto u odnosu na prošlu godinu.

Portparol sjedišta Forda u Kelnu rekao je da ne može da komentariše "glasine" o planovima za zatvaranje postrojenja.

U postrojenju u Genku proizvode se automobili Mondeo Sedan i kombi S Max i Galaxie. Rad u postrojenju Forda u Genku obustavljen je tokom ove sedmice usljed mjera kompanije da smanji radne sate.