biznis
0

Ford se širi na azijskom tržištu, očekuju prodaju više od milion vozila

Klix.ba
Ford sustiže konkurenciju na ključnim azijskim tržištima te očekuje prodaju više od milion vozila.

Ključna zemlja u rastu prodaje je Kina, gdje je prodaja porasla za 51 posto u prvih devet mjeseci ove godine, sa 647.849 prodatih vozila, saopćio je David Schoch, potpredsjednik Fordove grupacije za azijsku i pacifičku oblast.

Drugi najveći američki proizvođač automobila očekuje da udvostruči svoj udio na kineskom tržištu do gotovo pet posto do kraja ove godine.

"Očekujemo da Ford Asia Pacific bude glavni doprinos Fordovom profitu do sredine decenije", rekao je Schoch.

Schoch priznaje da je Ford bio "spor" u ulasku na azijsko tržište, a trenutni plan za širenje u Kini stupio je na snagu tek prije četiri godine. Prije toga, Ford je prolazio kroz dugi period velikih finansijskih problema i reorganizacije.

Konkurentska kompanija General Motors bila je mnogo brža u ulasku na azijsko tržište i očekuje se da će samo u Kini prodati više od tri miliona vozila do kraja godine.

Ford trenutno gradi fabrike u Kini, Indiji i Tajlandu, a nedavno je svoj regionalni štab preselio u Šangaj.

Fabrike će pojačati Fordov regionalni kapacitet na 1,9 miliona jedinica, što znatno prevazilazi trenutnu prodaju, a kompanija ide naprijed i sa izgradnjom šest novih regionalnih fabrika, od kojih se četiri nalaze u Kini. To će dovesti do ukupnog kapaciteta od 2,9 miliona vozila do 2015. godine.

Ford širi i ponudu svojih modela te će uskoro na azijskom tržištu predstaviti Fiestu, Mondeo i Transit, a očekuju da će Kina i čitava regija imati rastuću važnu ulogu u svjetskoj automobilskoj industriji.

Do kraja decenije, očekuju da će u Kini prodavati 32 miliona vozila godišnje, što je više od prodaje u SAD-u i Evropi zajedno.

Očekuje se da će prodaja u ovoj oblasti činiti 46 posto svjetske prodaje do 2020. godine za koju Ford predviđa da će do tada porasti na 109 miliona vozila, sa 82 miliona, koliko je očekivano za ovu godinu.

Pored Kine, Fordovu azijsko-pacifičku oblast čine Indija, Vijetnam, Indonezija, Tajland, Mijanmar i Filipini.