biznis
56

Fondacija Hastor osigurala stipendije za 57 učenika iz Goražda

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Fondacija Hastor stipendirat će 57 učenika osnovnih i srednjih škola u Goraždu. S njima su potpisani ugovori u zgradi Općine, a prethodno su potpisani ugovori i sa stipendistima u još nekoliko općina na ovom području.

"Potpisali smo 57 ugovora sa učenicima osnovnih i srednjih škola na području općine Goražde, u općini Pale u FBiH potpisali smo četiri ugovora, u Višegradu dva i u Foči jedan. Prošle godine smo sa završnom školskom godinom podijelili 1249 stipendija, ali smo postigli dogovor te odlučili da ove godine povećamo broj stipendija tako što smo primili 280 novih učenika koje ćemo stipendirati", kazao je Ramo Hastor, ispred Fondacije Hastor.

U Fondaciji ističu da će i dalje pomagati stipendiste dok ne završe svoje obrazovanje.

"Roditelji trebaju usmjeravati svoju djecu prema onom zanimanju koje će im u budućnosti osigurati egzistenciju i zato trebamo iskoristiti sve raspoložive resurse koje ima BiH", dodaje Hastor.

Visina stipendija za učenike osnovnih škola iznosi 100 KM mjesečno na period od dvanaest mjeseci, a za učenike koji postignu bolji uspjeh u odnosu na prethodnu godinu osigurana je i bonus stipendija. Učenici srednjih škola dobijaju stipendiju u iznosu od 150 KM i također imaju pravo na trinaestu stipendiju, dok studenti na fakultetima dobijaju stipendije u iznosu od 250 KM i za njih važi bonus stipendija ukoliko ostvare prosjek iznad 8.

Načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović zahvalio se fondaciji na podršci koju pružaju stipendistima sa ovog područja.

"Firma Prevent je društveno odgovorna kompanija, te im se zahvaljujemo na saradnji, a posebno na stipendiranju svih učenika i studenata. Goražde ima poseban prioritet i zauzima značajno mjesto kod Fondacije Hastor, kao i porodice Hastor, na čemu smo veoma zahvalni. Mi ćemo im i u buduće biti na raspolaganju i uvijek su dobrodošli u Goražde", kazao je Ramović.