biznis
160

Flydubai će omogućiti da veliki broj turista iz Dubaija dođe vidjeti Sarajevo

Piše: E.S.H.
Foto: N. G./Klix.ba
Jeyhun Efendi (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sarajevo se aviolinijom povezalo sa jednom od najpopularnijih turističkih destinacija, Dubaijem. Ovaj čarobni grad posjetiocima nudi različite atrakcije i iskustva. Sarajlije, ali i Bosanci i Hercegovci će sada moći direktnom linijom stići u ovaj čarobni grad.

Aviokompanija Flydubai je danas u Sarajevu prezentovala novi direktan let koji imaju u svojoj ponudi, a to je relacija od glavnog grada BiH do Dubaija. Ova ruta je jedna od pet novih čije je pokretanje aviokompanija najavila širom Centralne i Jugoistočne Evrope, nudeći putnicima fleksibilno povezivanje sa Dubaijem i širim regionom preko drugog najprometnijeg aerodroma na svijetu Dubai international.

Na danas održanoj konferenciji za medije, na kojoj je promovisana nova linija, Jeyhun Efendi, viši potpredsjednik komercijalnog odjela u Flydubai, je rekao da preko novih ruta putnici imaju veću mogućnost da dođu do novih destinacija.

Sarajevo jedno od pet novih destinacija Flydubaija

"Kompaniju je osnovala vlada Dubaija kako bi se Dubai povezao sa nedovoljno opsluženim tržištima. Imali smo prije pet godina težak zadatak, a sada letimo na 86 destinacija u 54 zemlje svijeta. Imamo pet novih letova, to su Sarajevo, Zagreb, Bratislava i Sofija koje nikada nisu bile povezane sa Dubaijem", izjavio je Efendi.

Dodao je da žele olakšati putnicima, a kako bi ostvarili konekciju sa više od 200 destinacija, ali i olakšati ljudima koji žive u Australiji ili Novom Zelandu da lakše dođu u Sarajevo, ali će na taj način i staviti Sarajevo na međunarodnu mapu turističkih destinacija. Efendi je napomenuo da ljudi sa Bliskog Istoka žele posjetiti Sarajevo, posebno u ljetnom periodu.

"U proteklom periodu je većina naših putnika ostvarila nova otkrića na putovanjima, pa vole reći da uz Flydubai uče geografiju, jer su otkrili zanimljive destinacije. I Sarajevo će postati jedna od njih. Za nas u Dubaiju je važno što imamo priliku promovisati Sarajevo", dodao je Efendi i rekao da je veoma zanimljivo što se na bh. planinama može ponuditi skijanje. Zahvalio se svima koji su omogućili pokretanje linije Sarajevo-Dubaji.

Sarajevo na svjetskoj turističkoj karti

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je naglasio važnost toga što će se ovom linijom Sarajevo upisati na svjetsku turističku kartu.

"Dubai je jedan od najčudesnijih modernih gradova svijeta. Ova linija će omogućiti i da veliki broj turista iz Dubaija dođe vidjeti Sarajevo. I to je važno", kazao je gradonačelnik Komšić.

Midhat Kulo iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo je podsjetio da su svjetske stranice za putovanja Sarajevo proglasile hit destinacijom za 2014. godinu.

"Sarajevo se etabliralo kao značajna turistička destinacija. Ovaj grad je multikulturalan, multietnični grad koji nudi spoj istoka i zapada sa bogatom kulturom i prelijepim planinama. Dubai je hit destinacija Sarajlijama i nadamo se da će Sarajevo postati hit destinacija ljudima iz Dubaija", poručio je Kulo.

Danas će iz Sarajeva poletjeti treći let prema Dubaiju, koji će biti inauguralni.

Flydubai će imati dva direktna leta sedmično između Dubai Internacional Terminala 2 i Međunarodne luke Sarajevo. Povratna karta za ekonomsku klasu za Dubai može se rezervisati za 198 eura. Ovo je promotivna cijena karte i može se rezervisati od 15. do 20. decembra, a samo za putovanja između 15. januara i 15. marta 2015. godine.

Redovna cijena povratne karte u ekonomskoj klasi za Sarajevo je od 379 eura, uključujući 20 kilograma čekiranog prtljaga, dok je povratna karta u bussines klasi od 1.400 eura uključujući sve takse i 40 kilograma prtljaga.