biznis
0

Fitch upozorio na sniženje rejtinga zemalja eurozone

FENA
Kreditni rejting jednog broja članica eurozone, uključujući Italiju, mogao bi da bude snižen do kraja mjeseca, s obzirom da one teško izlaze na kraj s prevelikim dugovima, saopćila je danas američka agencija za kreditni rejting Fitch.

Direktor Fitcha zadužen za rejting država David Riley izjavio je da će ta agencija do kraja januara objaviti svoju odluku o rejtingu pojedinih zemalja, uz upozorenje da bi rejting nekih od njih mogao da bude snižen za čak dva stepena, prenio je AP.

Fitch je dosad objavio "negativnu prognozu", koja znači mogućnost skorog sniženja rejtinga, za Italiju, Španiju, Belgiju, Irsku, Sloveniju i Kipar.

"Budućnost eura će biti riješena pred vratima Rima", istakao je Riley, objašnjavajući da je najveća pažnja tržišta usmjerena prema Italiji, trećoj po veličini privredi u okviru eurozone.

Italija se posljednjih mjeseci našla u velikim finansijskim problemima, budući da investitori zahtijevaju sve više prinose na državne obveznice te zemlje. Riley smatra da je glavni izazov vlade novog italijanskog premijera Marija Montija da uvjeri ulagače da ima dobru strategiju za smanjenje potrošnje, ali i za ekonomski rast.

Zvaničnik agencije Fitch je dodao da drugoj privredi po veličini u eurozoni, Francuskoj, također prijete problemi zbog prevelikog duga, koji premašuje 80 posto bruto domaćeg proizvoda, ali je dodao da njen vrhunski kreditni rejting ipak zasad nije u opasnosti.

Kad je riječ o krizi u eurozoni, Riley je istakao da će ona biti duga i obilježena epizodama velike hirovitosti, kao i da Evropski fond za finansijsku stabilnost "ne ulijeva povjerenje", ukoliko mu Evropska centralna banka ne da veći doprinos kroz kupovinu državnih obveznica na tržištu.