biznis
0

Fitch snizio rejting JPMorgana

FENA
Američka agencija za ocjenu kreditnih rejtinga Fitch snizila je dugoročni kreditni rejting najveće američke banke JPMorgan Chase za jedan stepen - s "AA-", na "A+", uz mogućnost daljnjeg sniženja.

Banka je ranije saopćila da je u posljednjih šest sedmica pretrpila gubitak od dvije milijarde dolara zbog pogrešne strategije u trgovini finansijskim derivatima iz portfelja koji je služio za zaštitu od rizika.

Agencija Standard & Poors (S&P) potvrdila je dugoročni rejting JP Morgana na nivou "A", ali je pogoršala prognozu sa "stabilne", na "negativnu", objavljeno je na Internet stranici Vesti.ru.

Treća velika međunarodna agencija za rejtinge Moody's, od februara drži rejting te banke na preispitivanju, uz mogućnost sniženja za dva stepena odredenom, u okviru revidiranja kreditne sposobnosti vodećih međunarodnih banaka u svijetlu dužničke krize.

Banka JP Morgan je 10. maja objavila da su njeni trgovci koristili pogrešnu taktiku na tržištu finansijskih derivata, s obzirom da se portfelj tih vrijednosnih hartija pokazao riskantnijim, promjenjivijim i manje efikasnim u zaštiti od rizika nego što se očekivalo.

"Bilo je tu mnogo grešaka, aljkavosti i loših procjena", izjavio je izvršni direktor JP Morgan Chase Jamie Dimon.

Zbog tih grešaka gubitak banke bi u drugom kvartalu mogao da premaši 800 miliona dolara. Fitch, bez obzira na sniženje rejtinga, smatra da JP Morgan može da preovlada sadašnju krizu, ali je, ipak, unio tu banku na spisak kompanija kojima bi u sljedećih šest mjeseci mogao da ponovo snizi rejtinge.

Akcije JP Morgan Chasea su u petak uveče na zaključenju poslovanja na njujorškom Wall Streetu izgubile 9,28 posto vrijednosti u odnosu na prethodni dan, skliznuvši na 36,96 dolara, pošto su tokom dana u jednom trenutku bile u još većem padu.