biznis
0

Fitch snizio kreditni rejting Hrvatskoj

Klix.ba
Agencija Fitch snizila je hrvatski kreditni rejting za jedan stepen, na "BB" za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti i "BB+" u domaćoj. Agencija očekuje nastavak recesije u Hrvatskoj, šestu godinu zaredom. Iskazuju i sumnju u to da će država uskoro stabilizirati javni dug.

Prihodi od PDV-a su podbacili i deficit raste pa bi se Hrvatskoj moglo dogoditi da do kraja godine neće biti sredstava za plaće, odnosno da je upitna plaća za decembar. Ipak, veseli rast izvoza, a Hrvatska puno nade polaže u turizam koji neznatno raste uprkos julskom minusu, piše Index.hr.

Snizivši rejting dva stepena ispod investicijskog niova, uz stabilne izglede, Fitch je rejting Hrvatske izjednačio s nivoom koju agencija Standard&Poor's drži još od početka godine. Treća velika agencija Moody's hrvatski državni rejting drži jedan stepen ispod investicijskog, na "Ba1".

Podsjećamo, nedavno je agencija Standard&Poor's potvrdila dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na nivou BB te kratkoročni na nivou B, uz stabilnu perspektivu.

U izvještaju agencija Fitch Ratings navodi kako su vrlo skeptični u vezi sposobnosti Hrvatske da u srednjem roku stabilizira visok udio javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP).

"Rebalans ovogodišnjeg budžeta, proveden u aprilu, čini se da je Hrvatsku doveo na put dovoljnog smanjivanja deficita kako bi se manjak opće države spustio s 4,9 posto BDP-a u 2013. na 3,8 posto u 2014. (uključujući i transfer dijela penzija iz drugoga u prvi stup), a u skladu s preporukama Evropske komisije u sklopu Procedure prekomjernog deficita (EDP) pokrenute u januaru", piše u saopćenju.

Međutim, Fitch navodi da je Vlada nedavno upozorila na neispunjavanje fiskalnih planova u prvom polugodištu te objavila kako su slabe šanse da se ostvari cilj EDP-a za 2014., iako će na jesen biti drugi rebalans.

Uz to Fitch napominje da je Hrvatska suočena s recesijom šestu godinu zaredom, iako će stopa privrednog pada od 0,5 posto ipak biti manja nego u 2013., kada je iznosila 1 posto, dok se privredu muči pod dvostrukim pritiskom - razduživanja privatnog sektora i fiskalne konsolidacije.