biznis
0

Fisu dostavljena ponuda za kupovinu banjalučkog Peveca

FENA
Preduzeće Fis Vitez, kao trećeplasirano na licitacijskom postupku za kupovinu banjalučkog Peveca, ima 25 dana da uplati novac i preuzme vlansištvo nad tim tržnim centrom koji je 2010. godine otišao u stečaj.

Cijelu proceduru "otegao" je banjalučki Osnovni sud na koji se više od mjesec dana čekalo da dostavi ponudu Fisu, nakon što su od kupovine odustale firme Vadaco i Venera iz Banje Luke.

U Fisu su još ranije potvrdili da su kao treći ponuđač u postupku kupovine Peveca spremni da plate 9,1 milion KM, iako je prvoplasira firma ponudila 13 miliona maraka, ali su odustali od uplate. Međutim, i ponuda Vadaca od 13 miliona je bila gotovo upola manja jer je početna cijena imovine Peveca bila čak 32 miliona.

Zbog velikih finansijskih problema u koje je 2009. zapala matična kompanija u Hrvatskoj, nakon 15 mjeseci i banjalučkom Pevecu blokirani su računi, a nedugo zatim otvoren je stečaj.

Ako Fis i uplati novac i preuzme ovaj trgovački centar, radnici koji su ostali bez plaća i posla neće imati puno koristi, jer 9,1 milion maraka nije dovoljan ni za naplatu potraživanja banaka koje su kreditirale izgradnju banjalučkog Peveca.