biznis
0

Fiskalna situacija u BiH, posebno u Federaciji, i dalje teška

FENA
Bosna i Hercegovina je postigla malo napretka ka funkcioniranju tržišne ekonomije, zaključak je iz poglavlja o ekonomskim kriterijima iz jučer objavljenog godišnjeg Izvještaja o napretku BiH na evropskom putu.

U Izvještaju se navodi da su potrebni znatni daljnji napori da se postignu odrednice koje će državi omogućiti da se dugoročno izbori s pritiscima konkurentnosti i silama tržišta u okviru Unije.

Implementacija stand-by aranžmana s MMF-om je u širokom smislu zadovoljavajuća. Pouzdanost u domaće banke se vratila.

Postignut je ograničeni napredak u poslovnom okruženju o kom se može izvijestiti, posebno u pogledu poslovne registracije.

Međutim, fiskalna situacija u Bosni i Hercegovini ostaje teška, posebno u Federaciji.

Posvećenost dogovorenom fiskalnom prilagođavanju i mjerama strukturalnih reformi, kao i njihovoj provedbi, ostaje slaba. Privatizacija, restrukturiranje javnih poduzeća i liberalizacija mrežnih industrija nisu napredovali.

Visoki i slabo usmjerni javni transferi smanjuju sklonost ka radu, što naglašava potrebu reformi sistema socijalne zaštite.

Nezaposlenost je ostala veoma visoka i neformalni sektor predstavlja značajan izazov.

Na poslovno okruženje utiču administrativne neefikasnosti i slaba vladavina zakona, a napredak ka stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora unutar zemlje je ostao veoma ograničen, navodi se u Izvještaju o napretku.