biznis
0

Firmu "Ferrero" preuzima mlađi brat preminulog Pietra Ferrera

FENA
Pietro Ferrero (Foto: AP)
Pietro Ferrero (Foto: AP)
Multinacionalnu konditorsku firmu Ferrero nakon iznenadne smrti Pietra Ferrera vodit će njegov mlađi brat Giovanni, objavila je ta kompanija u utorak, dan nakon što je 48-godišnji Pietro preminuo u Južnoafričkoj Republici, prenose agencije.

"Sada je red na bratu Giovanniju da vodi Ferrero prema još višim ciljevima", najavila je ta multinacionalna firma u svom saopćenju ističući humanitarne i društvene motive poslovanja kompanije i porodice Ferrero. U gradi Albi, sjedištu firme, odlučeno je da će na dan pogreba Pietra Ferrera biti dan žalosti u gradu.

Gradonačelnik Maurizio Marello, objavljujući odluku o danu žalosti, istaknuo je da je firma Ferrero gradu i okolnom području "omogućila da izađu iz poslijeratne bijede", prenosi ANSA.

"Svaka porodica iz područja Albe ima barem jednog člana zaposlenog u tvrtki", obrazložio je Marello i istaknuo da su zbog odluke porodice Ferrero da u gradu zadrži sjedište i postrojenja i kada je firma uvelike prerasla lokalne okvire i postala svjetska svi građani prema porodici Ferrero razvili osjećaj naklonosti i poštovanja.

Datum pogreba Pietra Ferrera još nije određen. Pietro Ferrero preminuo je u ponedjeljak tokom poslovnog putovanja u Južnoafričkoj Republici, vjerojatno od srčanog udara. On je firmu vodio zajedno s godinu dana mlađim bratom Giovannijem.

Predsjednik uprave firme, među čijim su proizvodima naprimjer Nutella i Kinder jaja, njihov je 85-godišnji otac Michelle koji je, po časopisu Forbes, najbogatiji Talijan.