Djelimično zadovoljni
0

Firmi "Ginex" odobren izvoz za četiri kupaca

FENA
Ministarstvo sigurnosti BiH po osnovu izvoznih dozvola odobrenih prije stupanja na snagu Odluke Predsjedništva BiH o zabrani izvoza naoružanja i vojne opreme, goraždanskoj firmi "Ginex" odobrilo je izvoz za četiri kupca.

Ovom viješću u "Ginexu" su tek djelimično zadovoljni i ističu da je to tek 30 posto od onog što imaju ugovoreno za izvoz i što se trenutno nalazi u skladištu ove firme.

"U Ministarstvu vanjske trgovine ništa se nije promijenilo vezano za status izvoznih dozvola koje su bile na odobravanju u trenutku donošenja odluke Predsjedništva i čak ne primaju ni nove zahtjeve iako smo mi u međuvremenu stekli uslove i za njihovo podnošenje“, kazala je Munevera Fočo, izvršna direktorica za ekonomiju i marketing firme "Ginex" dodajući da ova firma već trpi gubitke i da je svaki dan dragocjen.

Zbog toga će, kako je kazala, "Ginex" morati zadržati situaciju koju je donijela Uprava i Nadzorni odbor "Ginexa" a to je da radnici i dalje budu na prinudnom odmoru.

"Ne smijemo ni pomisliti šta bi se moglo desiti da ostane na snazi ova odluka. Direktor je već putovao za Užice i razgovarao s našim kupcem 'Prvim partizanom' da ne odustaje od nas, a takve zahtjeve ćemo uputiti i prema drugim kupcima, ali tržište je neumoljivo", istakla je Fočo uz napomenu da "Ginex" izvozi 83 posto svojih proizvoda, što je dovoljan znak za alarm svima u potrazi za rješenjima.

U rješavanje novonastale situacije oko goraždanskog preduzeća "Ginex" uključile su se sve strukture uključujući i federalne i državne institucije. U Ministarstvu privrede Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) nadaju se brzim reakcijama najviših državnih organa kako privreda u ovom kantonu ne bi trpjela ogromne posljedice.

"Jučer smo dobili informaciju i od Federalne vlade i premijera Federacije i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i trenutno ide taj dio sa starim dozvolama u realizaciju. Imamo obećanje da će se nove dozvole nastojati obezbijediti u nekoj ubrzanoj proceduri i mi ćemo biti u kontaktu i svakodevno ćemo raditi da vidimo šta je u našoj moći da se taj problem riješi", kazao je ministar privrede BPK-a Demir Imamović.