biznis
0

Firme iz RS-a ne zadovoljavaju uvjete za učešće na tenderu za autoput

FENA
Nijedna od firmi u Republici Srpskoj iz oblasti niskogradnje ne ispunava uvjete za učešće na međunarodnom tenderu za izgradnju prve dionice autoputa Banja Luka - Doboj.

Ipak, četiri preduzeća iz tog sektora pokušat će pronaći međunarodnog partnera da bi se pojavila eventualno kao podizvođači ili kao partneri u tom poslu.

Na sastanku ministrice za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenke Golić danas s predstavnicima građevinskih preduzeća koja se bave niskogradnjom rečeno je da je to jedino moguće rješenje da bi neka od domaćih firmi zadovoljila uvjete na tenderu, te da bi, ukoliko se to desi, ta kompanija angažovala kompletnu građevinsku operativu RS-a, odnosno konzorcij koji će biti formiran.

Golić je podsjetila da je za domaće firme „rigorozne“ uvjete tendera postavila Evropska banka za obnovu i razvoj, kod koje se RS, odnosno javno preduzeće „Autoputevi RS“ zadužuje za 150 miliona eura za izgradnju prve dionice ovog autoputa, na relaciji Doboj-Prnjavor.

Direktor laktaškog preduzeća "Integral inženjering" Slobodan Stanković kaže da njegova firma ispunjava 40 posto uvjeta tendera te da je neophodno naći inostranog partnera koji će ispuniti ostali dio postavljenih uvjeta.

Prošle sedmice glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a data je saglasnost za izdavanje garancije RS-a za kreditno zaduženje javnog preduzeća „Autoputevi RS“ kod Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 150 miliona eura, po projektu izgradnje prve dionice autoputa Banja Luka - Doboj.

Krajem marta u Banjoj Luci bi trebalo da bude potpisan ugovor o ovom kreditu s EBRD-om.

Dobijenim sredstvima finansirala bi se izgradnja dionice autoputa u dužini od 37 kilometara između Doboja i Prnjavora, što predstavlja istočnu dionicu autoputa Banja Luka-Doboj.

Do 27. aprila otvoren je međunarodni tender za prikupljanje ponuda potencijalnih izvođača radova.