Zajednički sanirati gubitke
0

FOTO / Firme iz BiH se nadaju skorom povratku u Libiju

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Bosanskohercegovačke firme koje su bila angažirane u Libiji trpe veliku štetu zbog obustave radova u toj zemlji zahvaćenoj nemirima, ali se nadaju povratku u Libiju nakon smirivanja stanja.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Predstavnici tih kompanija danas su održali sastanak u Vanjskotrgovinskoj komori BiH na kojem su razgovarali o njihovoj trenutnoj situaciji, te šta se može poduzeti za firme iz BiH koje su odjednom ostale bez tako značajnog tržišta.

Direktor Hidrogradnje Semin Mašić izjavio je da su proteklih dana bili orijentirani isključivo na što bržu i sigurniju evakuaciju radnika, dodajući da je jutros avionom iz Istanbula stigla još jedna grupa čime je završena evakuacija radnika Hidrogradnje iz Libije.

Nakon te akcije, kako je dodao, u narednim danima nastojat će procjeniti razmjere gubitaka na libijskom tržištu.

"Hidrogradnja je već 41 godinu u Libiji gdje imamo i određenu imovinu, a cilj nam je da, kada to bude moguće, sagledamo kakvi su izgledi za nastavak poslova“, dodao je Mašić.

"Aktivnosti su stale na tom tržištu zbog poznatih okolnosti i 120 ljudi se vratilo ovdje i čekaju. Izgubili su na neki način svoje radno mjesto tamo, a ovdje sve zavisi od posla. Sve će biti u funkciji posla koji otvorimo u narednom periodu“, kazao je Mašić.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Veselin Poljašević kazao je da su nedavno sa predstavnicima Unije privrednih komora Turske razgovarali o mogućnostima učešća firmi iz BiH, bilo kao suizvođači ili direktni izvođači, u poslovima azijsko-pacifičke zone, kako bi se pokušao nadoknaditi gubitak tržišta i investicija u Libiji i nekim drugim područjima.

“Treba nam jedan zajednički nastup i saradnja svih aktera - privrednika, Vanjskotrgovinske komore i vlasti u BiH kako bi se sanirali gubici bh. firmi nastali nemirima u Libiji“, kazao je Poljašević.

Predsjednik Skupštine VTK BiH i direktor Energoinvesta Džemail Vlahovljak kazao je da situacija nije nimalo jednostavna i da svaka firma pojedinačno ima svoje specifičnosti poslovanja na tržištu Libije.

"U ovom trenutku samo šteta od zastoja od mjesec dana je ogromna, s druge strane šteta je i od potraživanja koja su nenaplaćena u ovom trenutku, kao i od ugovora koji su prekinuti, odnosno u zastoju“, kazao je Vlahovljak, dodajući da još nema preciznih podataka koliki su gubici firmi koje su poslovale na tržištu Libije.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Takođe, javlja se i problem što će jedan broj ljudi, koji su vraćeni iz Libije, ostati bez posla.

Energoinvest ove godine neće biti u mogućnosti da realizira 100 miliona KM planiranih poslova, a pred ugovaranjem je bilo još 40 miliona KM.

“Energoinvest u ovom trenutku samo potražuje oko 11,5 miliona eura, to je negdje u akreditivima, roba je isporučena, a nije naplaćena. Očekujem da će se situacija u Libiji smiriti i da poslovi nisu definitivno izgubljeni. Postoje međunarodne arbitraže, ugovorne klauzule, ali treba čekati određeni period i taj period živjeti“, kazao je Vlahovljak.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
U tom smislu predstavnici bh. kompanija koje su bile angažirane u Libiji očekuju podršku nadležnih institucija. Također, inicirano je da se putem VTK BiH uputi dopis Privrednoj komori Libije u kome će se iskazati spremnost za nastavak saradnje i poslova u toj zemlji.