biznis
0

FIPA: Potpisan ugovor sa slovačkom Agencijom za razvoj investicionih ulaganja

FENA
U sklopu dvodnevne zvanične posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića Republici Slovačkoj, član delegacije i direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Haris Bašić, potpisao je danas u Bratislavi Sporazum o suradnji između FIPA-e i Slovačke agencije za razvoj investicionih ulaganja. saopćeno je iz FIPA-e.

Dvije će agencije prema potpisanom sporazumu prezentirati zajedničke aktivnosti vezane za ekonomsku suradnju, razmjenjivati iskustva u predstavljanju stranih ulaganja i zajednički nastupati na tržištima trećih država.

Sporazum predviđa i međusobne edukativne seminare za službenike agencija, čemu se FIPA posebno raduje jer je slovačka agencija jedna od najboljih te vrste u Evropi. Agencije će ubuduće razmjenjivati dostupne informacije, publikacije i ostale dokumente vezane za ostvarivanje ciljeva iz ovog sporazuma.

Ukupna strana ulaganja u Republiku Slovačku od 2002. iznose više od osam milijardi dolara, što su prije svega postigli otvaranjem poslovnih i industrijskih zona te davanjem državnih poticaja investitorima, navodi se u saopćenju.