The Independent
0

Finansijski kolaps Dubaija

FENA
Dubai
Dubai
Britanski dnevnici izvještavaju u petak i o finansijskom kolapsu Dubaija koji bi mogao zadati novi udarac još uvijek krhkim međunarodnim kreditnim tržištima.

The Independent, kao i većina drugih listova, posvećuje dosta prostora ekonomskom kolapsu Dubaija koji bi mogao imati ozbiljne posljedice po regiji i po širu svjetsku ekonomiju, piše list.

U godinama buma nijedan projekt, od umjetnih otoka s luksuznim vilama do podvodnog hotela, nije bio suviše ekstravagantan za građevinske magnate emirata. Tako je za manje od deset godina Dubai nakupio 80 milijardi dolara inozemnog duga.

Prošlogodišnja finansijska oluja uzela je svoj danak i cijene nekretnina u Dubaiju pale su za više od 50 posto, izgradnja stotina projekata je obustavljena a hiljade stranih radnika su otpuštene.

Sada zemlji prijeti i bankrot. Dubai World, državni investicijski konglomerat, koji ulagačima duguje oko 22 milijarde dolara, prošle sedmice je objavio da neće isplaćivati rate vjerovnicima sljedećih šest mjeseci, što je dovelo do potresa na međunarodnim finansijskim tržištima.

Imućni susjedi Dubaija vjerojatno će priskočiti u pomoć, piše Independent, jer nije u interesu nijedne zalivske zemlje da njegovi finansijski problemi otjeraju strane investitore iz regije.

Ipak, moguće je da će investitori na kraju dobiti manje nego što im je obećano, što bi moglo nepovoljno utjecati na globalnu ekonomiju.

Povjerenje u kreditna tržišta, koje je počelo da se vraća nakon krize prošle jeseni, moglo bi ponovno početi da se ljulja jer će se investitori pitati gdje će sljedeća kriza izbiti, piše Independent.