biznis
0

Finansijski izvještaj Centralne banke sutra na sjednici Predsjedništva BiH

FENA
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zakazalo je za srijedu redovnu sjednicu u Sarajevu.

Na dnevnom redu sjednice su: Prijedlog deklaracije za Samit šefova država jugoistočne Evrope u Ohridu, 20. aprila, Finansijski izvještaj Centralne banke BiH za 2006. te Izvještaj o radu Agencije za osiguranje depozita BiH za 2006. i finansijski plan za 2007. godinu.

Predsjedništvo će razmatrati i Prijedlog odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Hašemitske Kraljevine Jordan o readmisiji vlastitih državljana i državljana trećih zemalja; sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Irske o readmisiji vlastitih državljana i stranaca i sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije o readmisiji njihovih državljana i stranaca. Bit će riječi i o Prijedlogu odluke o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Bugarske o policijskoj suradnji.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o ratifikaciji: Sporazuma između Ministarstva sigurnosti BiH i Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Republike Austrije o policijskoj suradnji; Sporazuma o zračnom saobraćaju između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Liban; Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Austrijske savezne vlade o readmisiji osoba koja imaju ilegalan boravak; Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovačke o readmisiji osoba i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovačke o suradnji u borbi protiv kriminala, a posebno terorizma, nedozvoljene trgovine narkoticima i organiziranog kriminala.

Među tačkama dnevnog reda je i Prijedlog odluke o ratifikaciji: Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Švedske o pojednostavljenoj proceduri readmisije osoba koje nemaju dozvolu ulaska ili boravka; Evropske socijalne povelje (revidirana) i Konvencije o policijskoj suradnji za jugoistočnu Evropu. Tu je i Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između BiH i zemalja Beneluksa o readmisiji i ponovnom vraćanju osoba koje su ušle i/ili borave bez ovlaštenja, kao i ratifikaciji Multilateralnog sporazuma o zračnom prometu između evropske zajednice i njenih zemalja članica, Bosne i Hercegovine, Albanije, Bugarske, Hrvatske, bivše jugoslavenske Republike Makedonije, Islanda, Crne Gore, Norveške, Rumunije, Srbije i Privremene administrativne misije Ujedinjenih naroda na Kosovu o uspostavljanju evropske zajedničke zračne oblasti (ECAA).

Bit će riječi i o Prijedlogu odluke o ratifikaciji Sporazuma između BiH i visokog predstavnika za BiH o Uredu registrara za Odsjek I za ratne zločine i Odsjek II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju krivičnog i apelacionog odjela Suda BiH, kao i Posebnog odjela za ratne zločine, te Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, kao i o osnivanju Tranzicionog vijeća kojim se zamjenjuje Sporazum o uspostavi Ureda registrara od 1. decembra 2004. godine.