Finansije
11

Zynga otpušta petinu svog osoblja

Klix.ba
Kompanija Zynga Inc, proizvođač videoigara koji se bori da zadrži korisnike najavio je dramatično smanjivanje troškova tako što će otpustiti petinu svog osoblja.

Dionice ove kompanija pale su za 11,6 posto, na nešto više od tri dolara, nakon nastavka rada.

Otpuštanje gotovo 520 radnika trebalo bi blago poboljšati Zyngine rezultate u drugom kvartalu, a kompanija predviđa neto gubitak između 28,5 i 39 miliona dolara.

Smanjivanje troškova, koje uključuje zatvaranje studija u brojnim gradovima, trebalo bi kompaniji spasiti 70 do 80 miliona dolara.

"Niko od nas nije očekivao da ćemo se suočiti sa nečim ovakvim, pogotovo kada toliko naše kulture samo raste. Smatram da svi znamo da je ovo bilo neophodno kako bi se nastavilo dalje. Odnos koji nas je služio tako dobro u stvaranju i isporučivanju vodećih servisa za videoigre na internetu sada nam otežava da uspješno vodimo na mobilnim i multiplatformama, gdje će se društvene igre igrati", rekao je uposlenicima Mark Pincus, glavni izvršni direktor Zynge.

Od svoje velike javne ponude u decembru 2011. godine, koja je uslijedila nakon perioda ogromnog rasta, Zynga nije uspjela ponoviti uspjeh svojih ranih naslova na Facebook platformi.

Igrači sve više vremena provode na mobilnim uređajima, što predstavlja izazov za proizvođača igara, koji je toliko investirao u objavljivanje Facebook naslova.

Zynginim dionicama se sada trguje po cijeni više od 70 posto manjoj od njihove IPO vrijednosti od 10 dolara.